Opdrachtgevers:

Future Green City waardevol platform voor groene verbindngen

Future Green City waardevol platform voor groene verbindngen

woensdag 30 november 2016

Future Green City waardevol platform voor groene verbindngen

Deze week vindt in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch de tweede editie plaats van Future Green City, een driedaags vakevent rond innovatie, groen en duurzaamheid voor de leefbare, duurzame stad van de toekomst. Dinsdag 29 november, de eerste beursdag, stond in het teken van groen en bood een afwisselend programma lezingen met volop mogelijkheden voor het leggen van groene verbindingen.

Diederik Samsom, fractievoorzitter voor de Partij van de Arbeid opende het event, samen met Jan Hoskam, wethouder Duurzaamheid van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Samsom zei onder de indruk te zijn van de vele geweldige initiatieven op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Initiatieven die mogelijk zijn door een combinatie van visie, lef en samenwerking tussen overheid en bedrijven. “In dit kleine landje ‘riegelt’ het van de uitvinders en de ondernemers die dit land en de wereld kunnen veranderen. En als wij als politiek de ruimte geven en durven investeren, dan gáán we dit land en de wereld veranderen. Dan kan Nederland in 2030 de innovatiedelta van Europa zijn, koploper op het gebied van maakindustrie, wereldspeler op het gebied van duurzame technologie.

De eerste stapjes daarvoor zijn inmiddels gezet.” Hiermee doelde Samsom op het energieakkoord. Er is wel een vervolg nodig vindt hij, met een energieakkoord 2.0, een klimaatwet en een nieuw op te richten Nationale Investeringsbank.

Innovatie-award
In de steden van de toekomst zijn innovaties van grote waarde. Tijdens Future Green City toonden diverse leveranciers hun oplossingen op het gebied van water, infra, beplanting en bouw. Aan één van hen werd de Future Green City Award toegekend, een aanmoedigingsprijs die speciaal voor dit event is ingesteld. VHG-directeur Egbert Roozen reikte de prijs uit aan Mobaco-A. Deze organisatie speelt in op de sociale duurzaamheid, educatie en zelfwerkzaamheid. Het ontwikkelde een dynamisch flexibel concept waarbij de gebruiker op een eenvoudige manier zelf, of met behulp van andere bewoners zijn eigen woonunit bouwt, met verantwoorde materialen, zonder afval en circulair. Daarmee biedt Mobaco-A een oplossing voor een brede groep mensen die woningen nodig heeft voor kortere of langere termijn, wereldwijd. “Deze startup getuigt van durf, lef en sluit enorm aan op een actuele behoefte”, aldus Roozen.

Presentaties
Het middagprogramma bood een keur aan boeiende presentaties. Zo vertelde Hugo Backx, directeur GGD GHOR Nederland, hoe de inspanningen van zijn organisatie ervoor hebben gezorgd dat de nieuwe Omgevingswet bepalingen bevat op grond waarvan gemeenten meer dan voorheen gezondheidsrisico’s kunnen beperken. “Er moet sterker over gezondheid worden nagedacht bij het inrichten van de ruimte, de Omgevingswet biedt daarvoor kansen”, aldus Backx.

De GGD is nu bezig om met diverse partijen een toolbox te maken voor gemeentebestuurders. Branchevereniging VHG heeft aangegeven graag mee te denken over de toevoeging van groen daarin.

Andere sprekers waren onder andere Jeanet Kullberg (Sociaal Cultureel Planbureau), Jolanda Maas (VU Amsterdam), Bob Ursem (TU Delft) en Leendert Koudstaal (Gemeente Den Haag).

Floriade
In de middag boog een enthousiaste groep studenten, ondernemers en leveranciers zich over twee bijzondere projecten voor de Floriade waarin tot uiting komt wat de groenbranche toevoegt aan een leefbare en duurzame samenleving.

‘s Avonds organiseerde Branchevereniging VHG een vakavond voor haar leden waar NOS- weerman en poolklimaatdeskundige Peter Kuipers Munneke een heldere toelichting gaf op de klimaatveranderingen.

Deltaplan Groen
VHG-directeur Egbert Roozen kijkt tevreden terug op de ‘oogst’ van de eerste dag. “De verschillende presentaties en workshops boden tal van ‘haakjes’ waarmee we groen nadrukkelijker kunnen profileren, agenderen en verbinden met maatschappelijke ontwikkelingen. Zo kunnen we groen en gezondheid koppelen en op nationaal niveau verder onder de aandacht brengen. Juist op landelijk niveau is er beleid en sturing nodig om de meerwaarde van groen ten volle te benutten. Daarom hebben we een Deltaplan Groen opgesteld, als aanzet voor een groene paragraaf in het Regeerakkoord.”

Future Green City wordt georganiseerd door Branchevereniging VHG en Vereniging Stadswerk en het netwerk van milieuprofessionals (VVM). Het evenement duurt nog tot donderdag 1 december.

Foto: Diederik Samsom: “Nederland kan in 2030 de innovatiedelta van Europa zijn, koploper op het gebied van maakindustrie, wereldspeler op het gebied van duurzame technologie.”

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Groepen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten