Opdrachtgevers:

Hoe ontwikkelt het verzuim in de agrarische en groene sector zich?

Hoe ontwikkelt het verzuim in de agrarische en groene sector zich?

donderdag 10 november 2016

Hoe ontwikkelt het verzuim in de agrarische en groene sector zich?

Hoe ontwikkelt het verzuim in agrarische en groene sector zich? En hoe houdt u uw personeel gezond nu en in de toekomst? Dat is te lezen in de verzuimrapportage die SAZAS jaarlijks uitgeeft. 

Het verzuimpercentage is het aantal werkbare dagen, dat verloren is gegaan aan ziekteverzuim. In onderstaande afbeelding ziet u dat het ziekteverzuimpercentage stijgt naarmate de leeftijd stijgt. 

Dat wil overigens niet zeggen dat oudere werknemers vaker ziek zijn en zich vaker ziekmelden. Wel zien we terug in de cijfers dat als een oudere werknemer zich ziek meldt er echt wat aan de hand is en dus gemiddeld ook langer ziek blijft. Dat heeft een rechtstreekse invloed op het ziekteverzuimpercentage.

Hoe is dat voor hoveniers en groenvoorzieners?

Er zijn grote verschillen waar te nemen tussen de deelsectoren en de leeftijdsverdeling van werknemers. Bos en Natuur heeft bijvoorbeeld veel oudere werknemers in dienst. In de hovenierssector is het aandeel jongere werknemers juist groter en is de leeftijdsverdeling behoorlijk evenredig. U kunt deze afbeelding ook terugvinden en downloaden in het verzuimrapport.

 

Hoe houdt u uw medewerkers blijvend gezond?

Er is geen pasklare oplossing om uw medewerkers gezond te houden. Dat neemt niet weg dat er veel is wat u kunt doen uw mensen gezond te houden. Overigens staat u er in uw aanpak niet alleen voor. SAZAS helpt u mee uw bedrijf mensen en gezond te houden en de verzuimkosten omlaag te brengen. Nu en in de toekomst!

1. De eerste stap is inzicht
Voor u weet waar u veranderingen aan kunt brengen- is het belangrijk eerst goed inzicht te hebben in de situatie in uw bedrijf. Breng in kaart hoeveel werknemers u in elke leeftijdscategorie heeft. Zijn er in uw bedrijf gemiddeld meer jongere of oudere werknemers? Leeftijd zegt niet alles over de inzetbaarheid. Hoe fit en vitaal een werknemer is hangt samen met zijn persoonlijke gesteldheid, levensfase noem maar op. U kunt hiervoor de handige vitaliteitstool van Stigas te gebruiken www.werkenaanmorgen.nl

2. Zorg voor werk dat bij de leeftijd past
Zwaar fysiek werk kan een werknemer niet zijn hele leven volhouden. Toch zie je vaak dat een werknemer te lang fysiek werk blijft doen en klachten krijgt. Beter is om eerder in te grijpen en het onderwerp belastbaarheid eerder bespreekbaar te maken. Vraag ook wat de werknemer zelf wil. Soms is het mogelijk binnen het bedrijf zelf bijvoorbeeld een meer senior rol te krijgen die minder uitvoerend is. Soms lukt dat niet binnen het eigen bedrijf. Maar wel bij een collega bedrijf. U kunt hierin ondersteunen. 

3. Stimuleer een gezonde leefstijl
Een gezonde leefstijl draagt bij aan gezond oud worden. Regelmatig bewegen, goede voeding, voldoende slaap en ontspanning. Hierin kunt u zelf het goede voorbeeld geven en het onderwerp ook bespreekbaar maken. Denk ook aan een gezonde werkdruk. De boog kan niet altijd gespannen staan. En hoeveel stress iemand aan kan verschilt van persoon tot persoon. Heb het hierover met uw mensen. Zo levert u een positieve bijdrage aan het resultaat en voorkomt u verzuim nu en in de toekomst. 

Meer weten
Voor meer informatie over ziekteverzuimpreventie en ziekteverzuimbeleid kunt u contact opnemen met VHG Ondernemershelpdesk via (030) 659 56 50 of ledencontact@vhg.org.

Wilt u kennis maken met de alles-in-1 aanpak van SAZAS?  De deskundige medewerkers van SAZAS staan u op werkdagen van 08:00-17:30 graag te woord. Neem dan contact op met de klantenservice van SAZAS of vraag vrijblijvend een offerte op via de offertetool.  

 

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Groepen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten