Opdrachtgevers:

Nederlands model hercertificering ETW’ers voor heel Europa ingevoerd

Nederlands model hercertificering ETW’ers voor heel Europa ingevoerd

maandag 23 januari 2017

Nederlands model hercertificering ETW’ers voor heel Europa ingevoerd

De European Arboricultural Council (EAC) heeft besloten de hercertificering voor European Tree Workers (ETW’ers) voor heel Europa in te voeren. Dat betekent dat boomverzorgers die in het bezit zijn van een ETW-certificaat in drie jaar tijd 30 uur bijscholing moeten genieten om het certificaat te mogen blijven voeren.
EAC heeft dit besluit genomen op basis van een succesvolle pilot die de afgelopen drie jaar in Nederland is uitgevoerd. De regel geldt nu voor alle 23 aangesloten landen. VHG Vakgroep Boomspecialisten is verheugd met dit bericht. “We hebben hier lang voor gestreden en gezamenlijk, met onder andere KPB-ISA en IPC Groene Ruimte aan gewerkt”, aldus Harold Schoenmakers (bestuurslid VHG Vakgroep Boomspecialisten). “Hiermee borgen we de waarde van het ETW-certificaat.”

Kwaliteitsborging
Doel van de hercertificering is het op peil houden van de vakkennis en de veiligheid voor de individuele ETW’er en in het bijzonder het borgen van de waarde van het ETW-certificaat. Opdrachtgevers zien het certificaat als een kwaliteitsborging en voor de branche is het een status die hoog gehouden moet worden.

Bijscholing
Om de certificering te kunnen blijven voeren moet een ETW’er punten (studie-eenheden) halen volgens een vastgestelde systematiek. In totaal moeten er ten minste 30 studie- eenheden worden gehaald in drie jaar. De certificaathouder moet hiervoor bijvoorbeeld themadagen, cursussen en congressen bijwonen, aan klimkampioenschappen deelnemen als deelnemer of als jurylid of een vakinhoudelijk artikel schrijven. Op de website ‘Mijn ETW.nl’ staan de activiteiten waarmee punten kunnen worden behaald.

Herkansing
Wanneer er binnen drie jaar niet voldoende punten zijn gehaald, wordt de ETW’er uit het register gehaald en wordt het certificaat inactief. Vervolgens krijgt de ETW’er één jaar extra tijd om alsnog de 30 punten te behalen. Lukt het niet in de gestelde periode voldoende punten te halen, dan wordt de ETW’er definitief uit het systeem gehaald en moet er opnieuw examen worden gedaan.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Groepen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten