Opdrachtgevers:

Tweede Kamer stemt tegen kenteken landbouwvoertuigen

Tweede Kamer stemt tegen kenteken landbouwvoertuigen

donderdag 5 januari 2017

Tweede Kamer stemt tegen kenteken landbouwvoertuigen

De Tweede Kamer heeft in december besloten geen kentekens in te voeren voor (land)bouwvoertuigen op de openbare weg. Het wetsvoorstel is met een krappe meerderheid verworpen. 

Zonder het kenteken blijft de maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen vooralsnog 25 km/u. Hoewel de Tweede Kamer middels moties heeft gestemd voor snelheidsverhoging naar 40 km/u, gaat dit niet zonder meer gebeuren. Minister Schultz van Haegen is altijd duidelijk geweest dat het kenteken dé voorwaarde is om 40 km/u te mogen rijden. Het kenteken geeft wegbeheerders de mogelijkheid om effectief te handhaven op landbouwvoertuigen. De snelheidsverhoging had wegbeheerders de mogelijkheid geboden om landbouwvoertuigen op andere wegen (rondwegen en doorgaande wegen) af te wikkelen. Nu moet het doorgaand landbouwverkeer door de kernen van dorpen en steden waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Breed draagvlak
Het wetsvoorstel voor het invoeren van een kenteken kent een breed draagvlak.  Gebruikers en leveranciers van landbouwvoertuigen zoals CUMELA Nederland, LTO Nederland, Bouwend Nederland, Fedecom, BMWT, TLN, EVO, RAI Vereniging, HMT en Fehac zijn allemaal voorstander. Maar ook maatschappelijke organisaties als VVN, Fietsersbond en overheidsorganisaties als wegbeheerders (IPO), OM en politie willen het kenteken invoeren.

Gevolgen
Met haar beslissing gaat de Tweede Kamer in tegen de wens van alle gebruikers van landbouwvoertuigen die de verkeersveiligheid van het (land)bouwverkeer in Nederland willen verbeteren. Hierdoor komt er vooralsnog geen eenvoudige en goedkope registratie van alle (land)bouwvoertuigen op de openbare weg. Een ander gevolg is dat Nederland nu niet kan voldoen aan de Europese Verordening 167/2013, die stelt dat landbouwtrekkers moeten worden geregistreerd. Ook de voorgenomen centrale ontheffingverlening voor te brede landbouwvoertuigen is vooralsnog van de baan.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Groepen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten