Opdrachtgevers:

VHG start met bedrijvenclusters rond VMBO-scholen

VHG start met bedrijvenclusters rond VMBO-scholen

dinsdag 31 januari 2017

VHG start met bedrijvenclusters rond VMBO-scholen

Branchevereniging VHG gaat clusters van bedrijven vormen rondom VMBO scholen om zo het groene vak op een goede en aantrekkelijke manier te presenteren. Dit initiatief maakt onderdeel uit van het beleid van de branchevereniging om het groene bedrijfsleven en onderwijs méér met elkaar in contact te brengen. Doel is om het groene onderwijs nog beter aan te laten sluiten bij de praktijk en jongeren enthousiast te maken voor een groenopleiding.

VHG maakt zich zorgen over de instroom van jonge mensen in het groene mbo. Dat is immers dé leverancier van medewerkers voor de sector. Samen met de groenbedrijven wil VHG jongeren laten zien wat de branche te bieden heeft. Met enkele AOC’s is daartoe het pilotprogramma ‘verleiden tot het kiezen voor groen mbo’ ontwikkeld. VHG gaat dit uitbreiden en zoekt twaalf vmbo-scholen die mee willen doen.

Keuzevakken
“Met de nieuwe keuzevakken in het vmbo liggen er mogelijkheden om het werken in de groene ruimte op een goede manier bij jonge mensen onder de aandacht te brengen”, vertelt Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur Arbeidsmarkt & Onderwijs bij VHG. “We zoeken vmbo-scholen die de keuzevakken ‘Vergroening stedelijke omgeving’, ‘Tuinontwerp en -aanleg’, ‘Werken in tuin en landschap’ uitvoeren. Wij zorgen dan voor bedrijven die zich daarvoor willen inzetten, voor docentenstages, lesbrieven en publiciteit in de regio.” Ook levert de branchevereniging een coördinator die ervoor zorgt dat de activiteiten ook echt uitgevoerd worden. “We hebben met het programma op twee plaatsen in Nederland proefgedraaid. Daar hebben we ervaring mee opgedaan, dus nu willen we het breder uitzetten. ”

Onderwijscahier
VHG heeft in een Onderwijscahier beschreven hoe zij samen met het onderwijs en het bedrijfsleven goed groen onderwijs wil maken. Te lezen valt hoe het groene vakmanschap verandert en wat dat betekent voor het groene onderwijs. Voor elke betrokken partij is hierin een rol weggelegd. Ook die rollen worden toegelicht. Het Onderwijscahier is te downloaden via de VHG-website (www.vhg.org).

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Groepen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten