Opdrachtgevers:

VHG werkt mee aan nieuw natuurbeleid Overijssel

VHG werkt mee aan nieuw natuurbeleid Overijssel

donderdag 9 februari 2017

VHG werkt mee aan nieuw natuurbeleid Overijssel

Uit onderzoek onder inwoners en ondernemers uit Overijssel blijkt dat de mooie natuur in deze provincie gekoesterd en hoog gewaardeerd wordt. Daarom geeft de provincie Overijssel graag in samenspraak met de samenleving invulling aan haar nieuwe verantwoordelijkheid voor het natuurbeleid. Dit natuurbeleid is namelijk gedecentraliseerd van het Rijk naar de provincies en gaat zowel over de natuur in het landelijk gebied als het groen in de bebouwde omgeving. Ook VHG neemt deel aan dit proces. VHG-directeur Egbert Roozen is deelnemer van de themagroep ‘natuur dichtbij’ en werkt vanuit die groep, met diverse andere organisaties, aan het nieuwe natuurbeleid voor Overijssel.

Eerste fasen: Groene Tafels en aftrapnotitie
In 2016 waren er Groene Tafels, waarbij Egbert Roozen inleider was op het thema groen in de bebouwde omgeving. Tijdens de Tafels gingen inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties, gemeenten en waterschappen met elkaar in gesprek over het onderwerp natuur: ‘Hoe verbeteren we de relatie tussen natuur en economie?, ‘Hoe zorgen we ervoor dat mensen zich verbonden voelen met natuur en landschap?’, ‘Hoe beschermen we plant- en diersoorten in samenhang met ruimte voor economische ontwikkelingen?’ en ‘Hoe houden we het landschap aantrekkelijk?’
De opbrengst van deze Groene Tafels is verwoord in een aftrapnotitie, die op 31 oktober 2016 werd gedeeld met de deelnemers van de Groene Tafels. Zij herkenden zich in de geschetste richting.

Volgende stap: het beleid concreet maken
Vanaf januari 2017 zijn de werkateliers gestart: hier werken vier themagroepen de benoemde ambities uit de aftrapnotitie verder uit naar concreet beleid. Met hun uitwerking wordt het bestaande natuurbeleid verdiept en aangevuld. De themagroepen ontwikkelen samen een koersdocument en uitvoeringsagenda voor het natuurbeleid. Deze worden weer breed gedeeld in een gezamenlijke Groene Tafel bijeenkomst. Als die uitkomsten breed worden gedragen, bieden Gedeputeerde Staten het koersdocument voor de zomer van 2017 aan Provinciale Staten aan. Zij beslissen dan of zij het koersdocument overnemen in de provinciale omgevingsvisie, die ook de status heeft van provinciale natuurvisie.

Meer lezen over het nieuwe natuurbeleid

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Groepen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten