Opdrachtgevers:

Wees alert op valse facturen, cybersquatting en 'lijnkaping'

Wees alert op valse facturen, cybersquatting en 'lijnkaping'

donderdag 2 maart 2017

Wees alert op valse facturen, cybersquatting en 'lijnkaping'

Kleine zelfstandige ondernemers zijn steeds vaker slachtoffer van 'lijnkaping' of 'slamming'. Ook zijn er nog altijd valse facturen in omloop voor bijvoorbeeld merkenregistratie en domeinregistratie. Wij willen u nogmaals op deze praktijken attenderen en waarschuwen géén betalingen te verrichten of gegevens te verstrekken aan dergelijke ondernemingen. 

Bij lijnkaping worden ondernemers ongewild geconfronteerd met een nieuw telefoonabonnement, waar ze vervolgens aan vast zitten. Autoriteit Consument en Markt (ACM) spreekt van 'telecomcowboys' die nauwelijks zijn aan te pakken. Ondernemers zijn kwetsbaar, omdat ze niet dezelfde bescherming hebben als consumenten. Sinds 2014 is een telecomcontract pas rechtsgeldig als de consument zijn handtekening heeft gezet. Bij ondernemers, waaronder de ruim miljoen zzp'ers, volstaat mondelinge toestemming. ACM vindt dat de wet moet worden aangepast, zodat ook ondernemers eerst een handtekening moeten zetten voordat ze aan een nieuw contract vastzitten. Lees meer

Merkenregistratie
Het blijft een doorn in het oog van merkhouders en merkenbureaus: ondernemingen die zich voordoen als een merkenregister of -instantie. Merkhouders worden op allerlei manieren (zoals per brief, e-mail of telefoon) verzocht tot het doen van betalingen die nodig zouden zijn voor het verwerven of in stand houden van registraties. De registers waarnaar verwezen wordt, zijn veelal onofficiële registers waardoor de gevraagde betaling geen doel dient.

Valse facturen
Een variatie op bovengenoemde handelswijze is dat merkhouders documenten ontvangen die op een factuur lijken – veelal staat er ook met grote letters ‘factuur’ op – maar die bij nadere bestudering in feite een aanbod tot het aangaan van een overeenkomst blijken te zijn. Wanneer een dergelijke factuur wordt voldaan, blijkt een overeenkomst te zijn aangegaan voor bepaalde (onnodige!) diensten, vaak tegen een aanzienlijk bedrag.

U doet er daarom verstandig aan géén betalingen te verrichten aan ondernemingen die u dergelijke ‘aanbiedingen’ doen. 

Cybersquatting
Ook als het gaat om domeinnamen zijn malafide partijen actief die ondernemingen verzoeken een domeinnaam ‘veilig te stellen’. Vaak zijn deze domeinnamen te kwader trouw geregistreerd of wordt gesuggereerd dat er een poging tot registratie is gedaan. Wanneer u een dergelijk aanbod wordt gedaan, raden we u aan ook hier niet op in te gaan en géén persoons- en bedrijfsgegevens te verstrekken.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Groepen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten