Opdrachtgevers:

Wijkexperiment binding koolstofdioxide en bodemverbetering met compost

Wijkexperiment binding koolstofdioxide en bodemverbetering met compost

donderdag 5 januari 2017

Wijkexperiment binding koolstofdioxide en bodemverbetering met compost

De toename van de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht is de oorzaak van de klimaatverandering. In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken, dat we de komende decennia extra maatregelen nemen om de opwarming van de aarde tegen te gaan door bijvoorbeeld het gebruik van meer wind- en zonne-energie en het sluiten van kolencentrales.

Er komt meer aandacht voor het hergebruik van materialen, waardoor in het kader van de circulaire economie nieuwe ketens en producten tot stand zullen komen. Vanuit dat perspectief spreken we in de toekomst ook niet meer van groen afval.

Grondstof voor nieuwe producten
De biomassa, die vrijkomt uit bijvoorbeeld het onderhoud van tuinen en parken, vormt een grondstof voor nieuwe producten. Het voorbeeld van de taxus, waaruit een medicijn in de behandeling tegen kanker wordt gemaakt, is hierbij wellicht het meest bekend en wordt nu al toegepast. Groen neemt koolstofdioxide op en is daarmee ook een instrument om de klimaatverandering te lijf te gaan. Stel nu, dat we op wijkniveau het groen zodanig inrichten dat dit effect maximaal wordt bereikt en dat het groene restmateriaal, dat uit onderhoud beschikbaar komt, in diezelfde wijk wordt gebruikt om in de vorm van compost koolstofdioxide in de bodem op te slaan? Bovendien wordt de bodem hiermee verrijkt, waardoor dit ook een extra effect op het bodemleven en de biodiversiteit kan hebben.

Doe mee aan een pilot
De Branchevereniging voor Organische Reststromen (BVOR) en Branchevereniging VHG willen deze mogelijkheden samen verder gaan onderzoeken. De gedachte is om een pilot op te zetten en hiermee binnen een wijk verder te gaan experimenteren. We zijn op zoek naar een dergelijke locatie en een groenvoorzienersbedrijf, dat in die wijk dit experiment verder mee wil ondersteunen. Heeft u hiervoor interesse en wilt u meer over de gedachte achter deze pilot weten, neem dan contact op met Anneleen Rotering (BVOR) of met Egbert Roozen.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Groepen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten