Opdrachtgevers:

Publicaties

Hier treft u verschillende publicaties van VHG Vakgroep Groenvoorzieners aan:

Gemeenten bezuinigen op aanleg en onderhoud van groen

Zeker een derde van alle Nederlandse gemeenten zal substantieel snoeien in de aanleg en/of het beheer van openbaar groen. Gemiddeld gaat het bij deze gemeenten om een bezuiniging van 10% op het budget voor beheer en 32% op aanleg van nieuw groen. Ook bij provincies en het Rijk staan soortgelijke bezuinigingen op groen gepland. Bij een groot aantal gemeenten blijven de budgetten echter wel op peil. Arnhem, Eindhoven en Utrecht zijn zelfs positief in het nieuws geweest door juist meer te investeren op groen en zich nadrukkelijker als groene gemeente te profileren. U kunt het rapport 'Bezuinigen op openbaar groen' hier downloaden.

De waarde van Groen

Iedereen weet dat groen goed is voor mens en samenleving. Groen bevordert de gezondheid, verbetert het milieu en het binnenstadsklimaat, vergroot de veiligheid en verhoogt de waarde van Onroerend goed. VHG verzamelde enkele belangrijke kengetallen op deze thema's uit bestaande wetenschappelijke publicaties en zet ze in dit rapport op een rij. Het rapport 'Meerwaarde van groen' kunt u hier downloaden.

VHG Factsheets Waarde van Groen

Lees in een oogopslag de feiten en cijfers over de waarde van groen. Ook de ervaringen van materiedeskundigen komen in deze factsheets aan bod.
• Gezond door een groene omgeving
• Veiligheid door een groene omgeving
• Waarde-vermeerdering door groen
Factsheets Groene Agenda; investeren in groen loont

Doelmatig en efficiënt aanbesteden

Uit de sector komen veel klachten over de huidige aanbestedingspraktijk van werk in het groen. Onredelijke eisen, veel administratieve rompslomp, onduidelijke of verkeerde criteria en te veel nadruk op de laagste prijs. Aannemers en opdrachtgevers gingen hierover met elkaar in gesprek en inventariseerden samen problemen en oplossingsrichtingen. De eindrapportage 'Doelmatig en efficiënt aanbesteden' treft u hier aan.

De meerwaarde van groen in de politieke lobby

Ondanks dat groen steeds breder wordt onderkend, lukt het nog onvoldoende dit onder het voetlicht te brengen bij beleidsmakers en burgers. Belangrijk is om bij gemeenten, wijkmanagers en woningcorporaties een vernieuwende boodschap onder de aandacht te brengen. Dit leest u in het rapport Meerwaarde van Groen.

Sociaal aanbesteden in het groen

In de groene sector is veel aandacht voor sociale aspecten in de bedrijfsvoering. De toename van het aantal openbare aanbestedingen op de laagste prijs, zet de prijzen in de groene sector onder grote druk. Deze eenzijdige focus op prijzen zorgt ervoor dat de aandacht voor veiligheid, arbeidsomstandigheden en vakmanschap steeds moeilijker te realiseren is. Dit blijkt uit de verkenning ‘Sociaal aanbesteden in het groen’ in opdracht van Branchevereniging VHG en FNV Bondgenoten. Beide organisaties vragen aandacht voor de sociale effecten van de huidige manier van aanbesteden. VHG en FNV willen in samenwerking met CNV Vakmensen een gedragscode voor de groene sector opstellen. Naast de code zal de nieuwe aanbestedingswet randvoorwaarden moeten bieden om de negatieve sociale effecten van aanbesteden in te perken.

Delen op:

Maak kennis
met de VHG Groepen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten