Opdrachtgevers:

Advies en hulpmiddelen

Advies en hulpmiddelen

We hebben voor u als ondernemer reeds diverse hulpmiddelen ontwikkeld die u kunt gebruiken in uw bedrijfsvoering tijdens deze coronacrisis. Er wordt hard gewerkt om deze lijst nog verder uit te breiden. Loopt u ergens tegenaan en kunt u daarin onze hulp goed gebruiken of heeft u waardevolle tips cwaarmee wij u nog beter van dienst te kunnen zijn? Neem contact met ons op via ondernemershelpdesk@vhg.org of 030 659 55 50.

Bedrijfscontinuïteitsplan en checklist voor uw bedrijf
Met het bedrijfscontinuïteitsplan bereidt een bedrijf of organisatie zich voor op de (mogelijke) gevolgen van het nieuwe coronavirus. De factsheet adviseert u hierbij. Daarnaast heeft VHG een checklist ontwikkelt die u kunt toepassen binnen uw eigen bedrijf.
Download de checklist hier.

Voorbeeldbrief om opdrachtgevers te informeren betreft genomen maatregelen
Verschillende leden vragen ons om een voorbeeldbrief waarmee zij hun opdrachtgevers kunnen informeren over de maatregelen die zij nemen in het kader van het beperken van het coronavirus.Vooral om opdrachtgevers gerust te stellen en te voorkomen dat zij de uitvoering van werkzaamheden tot nader orde uitstellen.
Zo’n brief hebben wij inmiddels beschikbaar. U kunt deze hier downloaden. Uiteraard kunt u de tekst op onderdelen aanpassen aan uw eigen aanpak en deze vervolgens verzenden.

Voorbeeldbrieven aansprakelijkheid als gevolg van corona-aanpak
Naar aanleiding van diverse vragen over de aansprakelijkheid voor bedrijven als men werkzaamheden niet meer kan of mag uitvoeren als gevolg van de corona-aanpak van de Rijksoverheid heeft Joost Haest van Severijn en Hulshof advocaten bijgevoegde voorbeeldbrieven opgesteld. Hieruit blijkt dat bedrijven zich kunnen beroep op overmacht en niet aansprakelijk zijn voor schade als gevolg van het niet kunnen uitvoeren van werkzaamheden.
Voorbeeldbrief aansprakelijkheid Business to Business
Voorbeeldbrief aansprakelijkheid Business to Business Interieurbeplanters
Voorbeeldbrief aansprakelijkheid Business to Consumers
* Voorbeeldbrief overmacht beeldbestekken
* Voorbeeldbrief overmacht UAV-GC

Arbeidsrechtelijke informatie
Het coronavirus brengt voor werkgevers ook een aantal vragen op arbeidsrechtelijk gebied met zich mee. Denk aan rechten rondom het instrueren van uw werknemers, privacy en loondoorbetaling. Raadpleeg de factsheet.

Regionale initiatieven voor ondernemers
Naast steunmaatregelen van de Rijksoverheid zijn er ook bij provinciale en (grotere) gemeentelijke overheden initiatieven ontstaan voor ondernemers die problemen hebben vanwege de coronamaatregelen. De Kamer van Koophandel heeft ze verzameld en gepubliceerd. Een overzicht daarvan vindt u in deze factsheet.

Tips en adviezen bij liquiditeitsproblemen 
Het coronavirus raakt onze bedrijfstak. Opdrachtgevers verzoeken om (tijdelijk) geen werkzaamheden uit te voeren. Met name bedrijven die bij opdrachtgevers binnenkomen, zoals interieurbeplanters worden hiermee geconfronteerd, maar ook andere opdrachtgevers zijn terughoudender geworden. Dat zorgt voor gaten in de planning en direct omzetverlies, hetgeen weer kan leiden tot (acute) liquiditeitsproblemen. Snel handelen is dan belangrijk. Branchevereniging VHG heeft daarom deze brochure gemaakt met tips en adviezen om eventuele liquiditeitsproblemen het hoofd te bieden.
Ook zijn er templates beschikbaar van liquiditeitsbegrotingen voor uw bedrijf:
Liquiditeitsbegroting per maand
Liquiditeitsbegroting per kwartaal

Coronavirus en werken in België: wat is toegestaan?
De Europese lidstaten hebben de afgelopen dagen besluiten genomen over het sluiten van hun grenzen en toegang tot hun grondgebied. In deze factsheet leest u wat dat betekent voor grensarbeid: werknemers die voor hun werk tussen Nederland en België moeten reizen.

Coronavirus en werken in Duitsland: wat is toegestaan?
De Europese lidstaten hebben de afgelopen dagen besluiten genomen over het sluiten van hun grenzen en toegang tot hun grondgebied. In deze factsheet leest u wat dat betekent voor grensarbeid: werknemers die voor hun werk tussen Nederland en Duistaland moeten reizen.

KVK-coronaloket
Het KVK-coronaloket is momenteel dé eerstelijns vraagbaak voor ondernemers waar zij met hun zorgen en vragen over maatregelen van de overheid terecht kunnen. Bekijk het coronaloket van de Kamer van Koophandel.

Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten