Opdrachtgevers:

EuroSkills 2018 Boedapest

EuroSkills 26 t/m 28 september 2018 in Boedapast; goud voor team Wellantcollege Houten tijdens Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2018

Na tweeënhalve dag keihard werken toonden Willem Stougie en Jochem Molenaar van team Wellantcollege 1 uit Houten zich zaterdagmiddag 24 februari 2018 de winnaars van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg. Tijdens de finale, die plaatsvond op de consumentenbeurs TuinIdee in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch, kregen zij de meeste punten voor hun tuin. Op de tweede plaats eindigde team AOC Oost uit Almelo. Het brons ging naar het tweede team van het Wellantcollege. Team Clusius College uit Alkmaar werd vierde. De Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2018 is georganiseerd door Branchevereniging VHG, in samenwerking met de AOC’s. VHG-directeur Egbert Roozen hing de winnaars medailles om. 

Op deze webpagina leest u de verslagen van de wedstrijddagen van Jochem Molenaar en Willem Stougie tijdens de EuroSkills op 26 t/m 28 september 2018 in Boedapast. Onderaan deze webpagina is een fotorapportage geplaatst.

Zaterdag 29 september 2018 - Brons!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De finalisten, Jochem Molenaar en Willem Stougie, van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2018 winnen brons tijdens EuroSkills Boedapest 2018! Van harte gefeliciteerd!

Fantastisch resultaat voor Jochem en Willem
Jochem en Willem hebben tijdens de EuroSkills wedstrijden een fantastisch resultaat behaald. Achter Noorwegen en Denemarken werden ze derde. Het leverde de jongens een dik verdiende bronzen medaille op. Met 731 punten behaalden Jochem en Willem een zeer hoge score, slechts drie punten onder Denemarken. Ze hadden ook het hoogste puntenaantal van alle Nederlandse deelnemers en werden daarmee ‘Best of Nation’. Beide jongens, expert Bas van Swigchem en de trainers van Wellantcollege Houten zijn er uiteraard geweldig blij mee.

Vakmanschap
De opdracht Tuinaanleg was een daktuin, actueel en afwisselend en passend bij het streven naar meer groen in de stad. De daktuin bestond onder meer uit een terras, een schanskorf met bankje, een wadi, een bruggetje en veel fraaie beplanting die deels naar eigen inzicht mocht worden geplaatst. Jochem en Willem lieten veel vakmanschap zien met als specialiteiten het houtwerk en het waterelement.

De avond voor de prijsuitreiking was er een feestavond voor deelnemers en supporters in het ‘Holland House’.

***

Vrijdag 28 september 2018 - Vakwerk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is een andere finaledag dan in andere jaren. Jochem Molenaar en Willem Stougie hebben in de afgelopen twee dagen alles afgekregen wat er moest worden gedaan. Dat betekent dat ze vandaag wel stevig doorwerken, maar er is tegen het einde geen stress. Dus geen werk wat op de laatste seconden moet worden gedaan.

Prachtig werkstuk
Vandaag wordt de beregening aangesloten – en die doet het. Willem maakt een prachtig bankje met latten in waaiervorm. Jochem legt de sedumzoden. Er worden twee klimophagen geplant en ze maken en plaatsen een bijenhotel. En dan is er voldoende tijd over om er een echte showtuin van te maken. Op en rond de sedumzoden komt beplanting, wat stenen worden verplaatst en dan begint het grote poetsen. Zo stevig doorwerkend wordt het half vier.

Einde wedstrijd en luid gejuich van de vele supporters. Het zit erop! Jochem en Willem hebben een prachtig werkstuk gemaakt. Daar kunnen ze trots op zijn! Nu kijken wat de jury er van vindt. Expert Bas van Swigchem doet een verwachtingsvolle uitspraak. “Ze zitten in ieder geval bij de eerste vijf.” Nu begint het lange wachten. Zaterdagavond weten we de uitslag.

***

Donderdag 27 september 2018 - ‘Boven jezelf uitgestegen’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jochem Molenaar en Willem Stougie hebben vandaag heel goed gewerkt. Alles wat ze vandaag moesten doen is af. En ruim binnen de tijd. Dan kun je hier en daar nog een beetje ‘poetsen’.

De wadi
De dag begint met het aanleggen van de wadi, die is bestemd voor de afvoer van regenwater. Een zwarte rand leggen in de lava, folies en stenen erin. Terwijl Jochem hiermee bezig is, werkt Willem aan de pomp en de beregeningsinstallatie. Die is nodig omdat de lava alle vocht van de planten naar zich toe trekt. Jochem legt stenen in de wadi en werkt de randen mooi af. Intussen heeft hij ook de stenen platen die het pad van en naar de brug vormen gelegd. Dan gaat er water in de wadi. Tegen de middag begint Willem met de houten brug. Die opdracht is vrij. De jongens hebben bedacht een rond bruggetje te maken.

Rap tempo
Zo rond de middag slaat de twijfel even toe, vertelt Jochem. Er is tussentijds wat overleg. Maar dan gaat het tempo omhoog en in rap tempo gaat het werk verder. De brug wordt geplaatst, grote stenen worden in de tuin gelegd en ze brengen veel beplanting aan. Een prachtig resultaat van de tweede dag, ook als je ziet wat sommige andere teams hebben gepresteerd. Trainer Mark van Noppen van het Wellantcollege verwoordt het naar de jongens het best: “Jullie zijn vandaag boven jezelf uitgestegen!”

Vrijdag
Vrijdag is de derde en laatste wedstrijddag. Er lijkt voldoende tijd om dan de beregening aan te sluiten, sedumzoden te leggen, twee klimophagen te planten en een bankje op de schanskorf te maken. Dan blijft er waarschijnlijk voldoende tijd over om alles top af te werken. Als dat allemaal goed lukt, maken Jochem en Willem kans op een mooie uitslag. De wedstrijd is vrijdag om 15.30 uur afgelopen.

***

Woensdag 26 september 2018 - Jochem en Willem zijn kanjers

 

 

 

 

 

 

 

 

 Rennen in de laatste seconden om alle planten erin te krijgen. Het lukt! Alle opleverpunten van vandaag zijn af. Zo wordt de eerste wedstrijddag voor Jochem Molenaar en Willem Stougie een dik verdiend succes. Na afloop zijn er complimenten van een groot aantal groensupporters. En terecht! Het is belangrijk om alle planten te hebben staan, vertelt Willem. “Al mis je maar één plant, dan wordt de beplanting niet beoordeeld. Dan mis je punten.”

Daktuin
De opdracht voor Tuinaanleg is actueel en afwisselend en past bij Jochem en Willem. Wat ze moeten maken lijkt op de tuin van de trainingen. Het is een daktuin, zeer toepasselijk in versteend Boedapest, een stad waar 20% van de tien miljoen Hongaren wonen. Vandaag moet de bestrating van het terrasje klaar, een schanskorf en wat beplanting. Vooral de schanskorf is een pittige klus. De korf moest gevuld met platte stukken mergelsteen, alles mooi in verstek zonder te grote kieren en mooie horizontale lijnen. Jochem begon ermee, daarna Willem maar die is zo precies – en dat kost tijd – dat Jochem het weer heeft afgemaakt. Het resultaat mag er zijn.

Goede samenwerking
Tweede grote klus van vandaag is het terras met schuine lijnen. Er wordt gestraat op een soort gravel. Jochem heeft de hele stenen, inclusief een zonnepaneel, vlot neergelegd. Maar dan moeten er heel wat stenen worden gezaagd, waarbij Jochem zaagt en Willem aftekent en de stenen inpast. Die samenwerking gaat ze goed af. Tussendoor is al wat beplanting aangebracht en daar sluiten ze de succesvolle dag ook mee af. En nog een compliment van Bas van Swigchem: de organisatie, het materiaal en gereedschap in Boedapest zijn prima.

Als Jochem en Willem na afloop rondlopen om te kijken wat de ‘concurrentie’ heeft gedaan, zien ze dat er van de elf teams maar twee andere zijn die het werk voor vandaag af hebben. Dat belooft wat voor morgen als onder andere een vijver, een wadi en een houten bruggetje op het programma staan.

***

Dinsdag 25 september - EuroSkills 2018 van start

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij de opening van EuroSkills 2018 in de Sportaréna van Boedapest vieren ze een feestje. De EuroSkills wedstrijden bestaan tien jaar. Rotterdam (2008) was de eerste. En deze zesde editie van de vakwedstrijden mag er zijn. 28 landen doen mee met 525 kandidaten in 37 beroepen. Er worden 80.000 bezoekers verwacht.

Elf teams
De dag voor de opening is het nog rustig in de hallen. De wedstrijdopdrachten worden uitgelegd, de kandidaten richten hun werkplaats in en bekijken en testen de materialen. Jochem Molenaar en Willem Stougie, studenten van Wellantcollege Houten, hebben er veel zin in. Ze zien hun tuinopdracht helemaal zitten. Dat gaan we woensdagmorgen vanaf negen uur meemaken. Ze hebben drie dagen voor hun opdracht. Dat wordt stevig aanpoten. Er nemen elf teams deel aan de wedstrijd Tuinaanleg. De eerste groene supporters zijn al gesignaleerd. Daaronder een groepje met Timo Kruize, deelnemer aan WorldSkills 2017. Leuk!

Leeuw is populair
’s Avonds begint de officiële opening iets later dan gepland. Als alle deelnemers op hun plaats zijn worden ze als voorafje uitgedaagd om te zingen, te schreeuwen en te dansen. Dat wil best lukken! De opening start met dansers die achter een scherm met schaduwen samen heel knap verschillende beroepen, gereedschappen en werkstukken uitbeelden. Natuurlijk zijn er enkele toespraken met onder andere mevrouw Dita Traides, president van WorldSkills Europe en Victor Orbán, premier van Hongarije. Hoogtepunt is de opkomst van alle teams, waarbij de Nederlandse leeuw zich niet onbetuigd laat. Iedereen wil ook met hem op de foto. De avond wordt afgesloten met een optreden van de Hongaarse hiphop- en funkband Irie Maffia. Het podium wordt één deinende massa van deelnemers.

Volg op deze website de komende dagen de belevenissen van Jochem en Willem. We duimen voor ze! Vallen ze in de prijzen? Zaterdagavond 29 september weten we het.

***

Vrijdag 21 september - Jochem en Willem zijn klaar voor Boedapest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Nederlandse kampioen-hoveniers Jochem Molenaar en Willem Stougie doen van 26 tot en met 28 september namens Branchevereniging VHG, samen met 32 andere Nederlandse jonge vakmensen, mee aan de Europese kampioenschappen voor beroepen EuroSkills 2018 in Boedapest. In hun groene beroep strijden ze tegen elf andere landenteams. Vorige week trainden ze bij Wellantcollege Houten voor het laatst. Lees meer

De opdracht voor EuroSkills 2018 is niet bekend. Jochem en Willem weten wel met welke materialen, gereedschappen en planten wordt gewerkt en wat er per dag moet worden opgeleverd. Hun twee trainers, Mark van Noppen en Willem Heuseveldt van Wellantcollege Houten, hebben de jongens in hun voorbereiding begeleid. De laatste heeft op basis van de bekende gegevens een tuin ontworpen die tijdens de laatste training is gemaakt. Het is een daktuin op basis van daktuinsubstraat met lava en voeding, schanskorven met natuurstenen, een straatje met klinkers in elleboogverband, een wadi, een bruggetje, een stapelmuur van flagstones met bankje, een grote stapelmuur van restmaterialen en natuurlijk beplanting. Het geeft een idee wat er in Boedapest gaat komen.

Pittig
Het wordt een pittige klus voor drie wedstrijddagen. Vaktechnisch staan de jongens hun mannetje. Werken onder tijdsdruk - en dat gebeurt bij deze wedstrijden altijd – is lastiger te trainen. Coach Bas van Swigchem van VHG is daar duidelijk in. “Het moet vanaf het begin full-speed. En als je dan nog weinig tijd over hebt, moet het misschien nog sneller. Maar heb je aan het eind tijd over, dan kun je de afwerking perfectioneren en extra punten pakken”.

Dat er optimale inzet wordt gevraagd, heeft Maarten van der Weijden het hele Nederlandse team in de voorbereiding bij WorldSkills Netherlands nog eens goed duidelijk gemaakt: “Als je bij voorbaat al niet voor de hoogste eer gaat, is de wedstrijd eigenlijk al verloren!” Willem Stougie heeft er vertrouwen in. “We hebben allebei onze sterke kanten en vullen elkaar goed aan. We gaan minimaal voor de titel excellent vakmanschap maar uiteraard is een podiumplaats nog mooier.”

Vele sponsors
De training is mede mogelijk gemaakt door de sponsoring van materialen door Koninklijke Ginkel Groep (daktuinsubstraat), Lek (tuinmaterialen),  Sempergreen (sedummatten), Lageschaar (vaste planten) en Ecolan (vijverfolie).

Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten