Opdrachtgevers:

WorldSkills 2017 Abu Dhabi

WorldSkills 2017 in Abu Dhabi

Stefan Schoolderman en Timo Kruize van team AOC Oost hebben de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2017 gewonnen en namen van 14 tot 19 oktober 2017 deel aan de WorldSkills in Abu Dhabi.

Een foto-impressie vindt u onderaan deze webpagina.

9 november 2017: Aftermovie team Nederland WorldSkills 2017

3 november 2017: Filmpje ervaringen van Timo Kruize en Stefan Schoolderman tijdens WorldSkills 2017


 

25 oktober 2017: Persbericht WorldSkills 2017 een geweldige ervaring voor Timo en Stefan

Van de hitte in Abu Dhabi naar een regenachtig Almelo. Vrijdag 20 oktober 2017 zijn Timo Kruize en Stefan Schoolderman feestelijk ontvangen bij AOC Oost in Almelo. Familie, vrienden, personeel AOC Oost, wethouder mevrouw ten Seldam, allemaal zaten ze in de kantine te wachten op Timo en Stefan die rechtstreeks vanaf Schiphol naar Almelo kwamen. Onder een luid applaus van alle aanwezigen kwamen Timo en Stefan op het podium te staan. En terecht, onder moeilijke omstandigheden hebben Timo en Stefan in vier dagen tijd een woestijntuin aangelegd tijdens de WorldSkills in Abu Dhabi.   

19 oktober 2017: Uitslag WorldSkills wedstrijd hoveniers

Het heeft Stefan Schoolderman en Timo Kruize van AOC Oost tijdens de 44e WorldSkills wedstrijden in Abu Dhabi niet meegezeten. De omstandigheden waren met de vele muren van betonsteen direct al lastig. Het nieuwe wedstrijdconcept, waarbij sommige onderdelen tussentijds weer werden afgebroken, werkte ook niet in hun voordeel. Toch was de teleurstelling bij de jongens, hun begeleiders en de supporters groot toen bij de prijsuitreiking bleek dat het team een zeventiende plaats had behaald met 683 punten. Op details had hun tuin beter gemoeten, maar het teamwork was super.

Team Nederland behaalde tijdens WorldSkills 2017 met 28 deelnemers een gouden medaille in het onderdeel etaleren en zeven medailles voor excellent vakmanschap.

Uitslag teamcompetitie hoveniers:
Goud: Zuid Tirol
Zilver: Zwitserland
Brons: China en Estland

18 oktober 2017: “Gedaan wat we konden”

Zo’n laatste wedstrijddag wil je wel alles te gelijk doen. Stefan en Timo beginnen in hoog tempo te werken. Eerst moet de beplanting eruit. Daar komen straks andere planten voor terug. Er worden nog een paar stenen gelegd en dan is het tijd om aan de schutting en de bankjes te beginnen. Die bankjes zijn een mooi werkje voor Stefan, die goed is in houtbewerking. Veel te snel is het pauze en dan is er nog anderhalf uur. De beplanting maken is dan het belangrijkste. Het tweede bankje is alleen gezaagd. Het lijkt niet te lukken om alles af te krijgen totdat er voor iedereen onverwachts een kwartier bijkomt. Voor Stefan precies genoeg tijd om ook het tweede bankje in elkaar te zetten. De wedstrijd eindigt met veel vegen, sproeien en opruimen. Alles ziet er strak uit en terecht is er veel applaus van de vele oranje-fans, waaronder familie en de mensen van AOC-Oost. De tuin is feitelijk af. Alleen een enkele traptrede ontbreekt. Maar materiaal daarvoor is er ook niet meer.

Eén troost zegt expert Bas van Swigchem: “90% van de kandidaten heeft de tuin niet af. Het was gewoon teveel, zeker als je het over de betonstenen hebt.” Nu gaat de jury aan het werk en donderdagavond weten we welk resultaat de jongens hebben geboekt. Zelf zijn ze dik tevreden. “We hebben alles gedaan wat we konden”, zegt Timo.

17 oktober 2017: Geen zand in de woestijn

De derde wedstrijddag begint voor Stefan en Timo en alle andere wedstrijddeelnemers wel heel merkwaardig. Er is te weinig zand! Lachwekkend en vervelend tegelijk. Vele handen maken licht werk. Dus zijn hulpen en ook de experts druk in de weer met kruiwagens zand. De start van de wedstrijd is daarmee pas rond de middag. “Geen lekker begin”, zegt Timo. “Er is bij de experts heel wat afgepraat over hoe het moest worden opgelost. Uiteindelijk kreeg iedereen er 6 kub bij en duurde de wedstrijd anderhalf uur langer.”

De jongens hebben vandaag een deel van hun achterstand kunnen wegwerken. Er is weer wat metselwerk gedaan voor de fundering van de bankjes. De bestrating is gelegd en gravel gestort. En er is hard gewerkt aan de beplanting. Het ziet er nu echt uit als een tuin, als je tenminste een deel van de vele betonstenen wegdenkt….. Aan het einde van de dag wordt alles besproeid zodat het er schoon en fris uitziet. De inhaalrace wordt morgen voortgezet. Stefan en Timo maken dan de zitbankjes, er is nog wat metselwerk, de beplanting wordt weer gewijzigd in een natuurlijke tuin en ze moeten een schutting maken. We gaan zien wat het wordt!

16 oktober 2017: Complimenten voor het doorzettingsvermogen

Je kunt trainen wat je wilt, maar een wedstrijd op WorldSkills is toch nog heel wat anders. Je staat onder tijdsdruk, er is stress en er zitten dingen tegen, zoals gisteren het licht dat uitviel en de weigerende zaagmachine. Als dan ook nog het werken met die onverwachte en zware stenen tegenvalt….

Stefan en Timo stonden onder druk, maar hebben het vandaag knap opgepakt. Ze mogen trots zijn op hun doorzettingsvermogen. “We hebben eerst afgemaakt wat we gisteren niet meer af konden krijgen”, vertelt Stefan Schoolderman. “We hebben de laatste stenen in de muur geplaatst en die nog wat strakker gemaakt. En we hebben nu de juiste vuurplaats gebouwd. Daar pakken we punten mee. Tussen de middag hebben we een wat andere taakverdeling afgesproken. Ik teken nu de stenen af en zaag ze. Timo plaatst ze. Dat werkt beter. We maakten nog een paar traptreden en zijn begonnen met de fundering van de bankjes. Toen we zagen dat we die niet afkregen zijn we de beplanting gaan doen.”

Met de beplanting is iets geks aan de hand. Die verandert dagelijks. Gisteren moest het een woestijntuin zijn, dus met weinig planten. Vandaag ging het anders met natuurlijke beplanting. Die is nu af, maar gaat er morgen allemaal weer uit. Dan gaan er veel kleurige planten in. Het wordt een showtuin. En op de laatste dag wordt het weer natuurlijke beplanting.

De tuin van Stefan en Timo ziet er aan het einde van de tweede dag strak uit. Het grondwerk is vlak en alles is netjes afgewerkt. Morgen maken ze de traptreden en de fundering van de bankje verder af en komt de bestrating erin. Nog veel elementen waarmee je punten kunt scoren.

15 oktober 2017: Vooral stenen plaatsen

De eerste dag op WorldSkills 2017 in Abu Dhabi lijkt voor Stefan Schoolderman en Tim Kruize meer op een bouwwedstrijd. Rondom de hele tuin moeten ze een muur van gasbetonblokken bouwen, vier lagen hoog. Dat betekent veel sjouwen, veel zagen en alles netjes in verstek. Ze beginnen nog vrij rustig. Tim maakt meters met de grote blokken, Stefan zaagt de hoeken. Ze werken goed samen en overleggen. Tuinkabouter Japie kijkt vanuit een palm goedkeurend toe. Maar de tijd dringt. Er moet nog veel meer gebeuren. Middenin de tuin liggen grote hopen zand. Heel fijn zand, maar hard als beton als het nat wordt. Dat zand moet verdeeld, er moeten planten en stenen in en middenin de tuin moet een vuurplaats komen. Als dan halverwege de middag de haakse slijper uitvalt, is het even stressen. Maar na wat bemoedigende woorden van begeleiders pakken de jongens de draad weer goed op. Uiteindelijk is de beplanting af. Gelukkig moet het een woestijntuin worden, dus er staan niet veel planten in. De muur rondom is op een enkele steen af en Stefan en Timo hebben symbolisch een vuurplaats aangelegd. Kijken wat de jury er van vindt. Morgen weer een dag. Dan moet er weer een muur worden gebouwd, maar er staat ook een trap op het programma. En hebben ze zand genoeg?

14 oktober 2017: Abu Dhabi, grootste WorldSkills ooit van start

1300 deelnemers uit 59 landen doen mee in 51 verschillende vakwedstrijden. Daarmee is de 44e editie van WorldSkills in Abu Dhabi meteen de grootste ooit. De opening op zaterdag in de @du Arena op Yas Island trok 10.000 bezoekers. Verschillende optredens, twee toespraken en natuurlijk de intocht van alle landenteams. De ene deelnemer uit Mexico kreeg een staande ovatie. Het Nederlandse team trok met de oranje leeuw voorop ook weer de aandacht. Veel oranjefans op de tribune keken toe. Moeders pinkten een traantje weg. Aan het einde van de avond interviewde vlogger Kaj Gorgels hovenier Stefan Schoolderman. Kaj leek z’n kleding uit het keukenkastje van z’n moeder te hebben getrokken… Volg al het nieuws over Team Nederland op de sociale media.

De afgelopen dagen hebben de deelnemers de werkplaatsen, de machines en het materiaal getest. Bij tegelzetten was het nog even buffelen om alles voor elkaar te krijgen. En de hoveniers hebben een mooie plek gekregen waarbij iedereen goed kan zien wat ze gaan maken. Zondagochtend begint het echt. De eerste van vier wedstrijddagen. Gelukkig!

11 oktober 2017: Stefan en Timo zijn in Abu Dhabi

Stefan Schoolderman en Timo Kruize zijn woensdagochtend geland in de Abu Dhabi, VAR. Over enkele dagen strijden ze tijdens de wereldkampioenschappen voor beroepen WorldSkills 2017 in het onderdeel tuinaanleg vier dagen lang om goud, zilver en brons. Via de website van VHG kunt u hun belevenissen dagelijks volgen.

 


 


 

 

 

 

 

10 oktober 2017: uitzwaaimoment Team WorldSkills 2017

Op dinsdag 10 oktober vertrok team Nederland naar Abu Dhabi voor de WorldSkills 2017. Supporters die de deelnemers wilden uitzwaaien bij het vertrek waren van harte welkom op Schiphol op 10 oktober jongstleden. Na het verzamelen en inchecken kwam Team Nederland naar restaurant Touch Down voor een drankje en het afscheid.

22 juli 2017: filmpje training voor WorldSkills 2017 in volle gang

Om de twee jaar worden de internationale beroepenwedstrijden WorldSkills georganiseerd. Nederlands hovenierskampioenen Timo en Stefan zijn volop in training en gaan voor goud! Maar liefst 77 landen sturen hun beste leerling-vakmensen naar Worldskills om mee te doen aan de strijd om de hoogste eer in het vak. Timo en Stefan worden gecoacht door hun docenten, maar ook door Branchevereniging VHG en WorldSkills Netherlands. De jongens zijn hard aan het trainen om voor Nederland een zo hoog mogelijke score te halen. Zij krijgen onder andere workshops, oefenen tuinen uit eerdere jaren en bouwen conditie op door te trainen. Hieronder kunt u het filmpje naar aanleiding van de training bekijken.

23 mei 2017: Training team Landscape Gardening voor WorldSkills 2017 Abu Dhabi

Team Landscape Gardening is begonnen aan de training voor WorldSkills 2017 in Abu Dhabi. Omdat het testproject (de opdracht) tot op het laatste moment geheim blijft wordt er getraind op algemene vaardigheden die wellicht aan de orde komen. Zo zijn Timo en Stefan twee dagen te gast bij de praktijkschool voor de bouw waar zij extra les krijgen in raapwerk en aanverwante technieken.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 10 juni jongstleden hebben Timo en Stefan getraind tijdens de restauratiefair in Hengelo waar ze het logo van het RIBO in bestrating hebben uitgevoered. 

8 april 2017: Team NL start voorbereidingen voor WorldSkills Abu Dhabi

De voorbereidingen voor de WorldSkills Abu Dhabi zijn gestart. Op zaterdag 8 april jongstleden was de teampresentatie van team Nederland voor de WorldSkills in Abu Dhabi. Timo en Stefan richten zich volledig op de optimale prestatie tijdens dit evenement dat in oktober plaatsvindt. Ze kunnen rekenen op een begeleidingsteam dat veel ervaring heeft met EuroSkills en WorldSkills.

Het team heeft 150 uur training in te vullen. Uitdaging is echter dat ze pas in Abu Dhabi de tekeningen krijgen. Wel krijgen ze vooraf de materialenlijst en een vergelijkbaar proefproject. “Daar kunnen we niet op wachten”, aldus Bas van Swigchem. “Er komt een moodboard te hangen in de gang van AOC Oost. Iedere docent en leerling kan daarop zijn bijdrage leveren door alle ingevingen en gedachten die opkomen bij Arabische tuinen en beplantingen, meer specifiek nog gericht op Abu Dhabi en/of Arabische Emiraten te visualiseren. Zij hangen dit dan op het bord. Binnenkort gaat het team met het bord als inspiratiebron het trainingsschema opstellen.”

Foto Team WS 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikel ontwerper onderdeel Landscape Gardening

Via de website van WorldSkills kunt u het artikel van Kamelia Bin Zaal lezen. Zij is de ontwerper van de wedstrijdopdracht voor het onderdeel Landscape Gardening voor de WorldSkills 2017. Hieronder kunt u het filmpje bekijken.

  

Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten