Opdrachtgevers:

Aanvragen indienen bij de Belastingdienst en UWV? Zorg dat u beschikt over eHerkenning, niveau EH3!

Aanvragen indienen bij de Belastingdienst en UWV? Zorg dat u beschikt over eHerkenning, niveau EH3!

vrijdag 20 maart 2020

Aanvragen indienen bij de Belastingdienst en UWV? Zorg dat u beschikt over eHerkenning, niveau EH3!

Wilt u gebruik maken van regelingen zoals de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) zorg dan dat u beschikt over eHerkenning, veiligheidsniveau EH3. Heeft u nog geen eHerkenning, zorg dan dat u snel overgaat tot de aanschaf en het gebruik ervan. Let daarbij op de niveaus van veiligheid. Als u gebruikt maakt van eHerkenning op niveau 1 of 2, wordt u geadviseerd te upgraden naar EH3. Dat is het veiligheidsniveau dat nodig is om in te loggen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst en het UWV. 

Als u nog geen eHerkenning hebt, kunt u deze online aanvragen bij één van de door de Rijksoverheid erkende leveranciers. Zie www.eherkenning.nl

Wat is eHerkenning?
eHerkenning is te beschouwen als de opvolger van DigiD voor bedrijven. Het is een digitale sleutel waarmee u uw zaken kunt afhandelen met de overheid en andere publieke organisaties. Zo kunt u inmiddels al inloggen bij de Rijksoverheid, gemeenten, waterschappen en private organisaties zoals BKR, pensioenfondsen en verzekeraars om uw zaken af te handelen.

Waarom eHerkenning?
Overheidsinstanties stellen het gebruik van eHerkenning steeds vaker verplicht. Zo is het vanaf 1 november 2019 niet meer mogelijk om zonder eHerkenning in te loggen bij UWV om werknemers zwanger, ziek of beter te melden of een ontslagvergunning aan te vragen. Sinds 1 februari jongstleden ook de loonheffing worden aangegeven met eHerkenning. En vanaf mei 2020 geldt dat ook voor de Vpb. De btw aangifte zal aansluitend vanaf de zomer 2020 met eHerkenning moeten plaatsvinden. Maar ook voor het aanvragen van een subsidie of voor het aanvragen van een VOG-verklaring voor een werknemer is eHerkenning nodig. Het is dus belangrijk dat u snel overgaat tot de aanschaf en het gebruik ervan indien daar in uw geval nog geen sprake van is.

Belangrijk hierbij is aan dacht te hebben voor de niveaus van veiligheid binnen eHerkenning. Indien u gebruikt maakt van eHerkenning op niveau 1 of 2, wordt u geadviseerd te upgraden naar EH3. Dat is het veiligheidsniveau dat nodig is om in te loggen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst en het UWV.

Dit betekent dat als u bijvoorbeeld gebruik wilt maken van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) u voor de aanvraag dient te beschikken over eHerkenning, veiligheidsniveau EH3.

Wat zijn de voordelen van eHerkenning?
Met eHerkenning kunnen u veilig online zaken regelen met de overheid. Bij de aanvraag van een inlogmiddel wordt iemands identiteit grondig gecheckt. U kunt desgewenst medewerkers machtigen om namens uw bedrijf specifieke diensten te regelen. Dit voorkomt fouten en fraude. U kunt eventueel ook een intermediair machtigen. De door de overheid erkende eHerkenning-leveranciers kunnen diverse typen inlogmiddelen aanbieden, zodat u zelf kunt bepalen hoe u inlogt, bijvoorbeeld met een extra controle via SMS of met een token of app.

Hoe kunt u eHerkenning aanvragen of upgraden?
Als u nog geen eHerkenning hebt, kunt u deze online aanvragen bij één van de door de Rijksoverheid erkende leveranciers. Zie www.eherkenning.nl. Deze leveranciers voldoen aan de strenge eisen die eHerkenning stelt op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en de bescherming van persoonlijke gegevens. Indien u al een eHerkenningsmiddel op een lager niveau heeft, kunt u deze via uw leverancier upgraden. Als bijvoorbeeld een accountantskantoor of een salarisbureaus namens uw bedrijf online zaken doet met (overheids)organisaties moeten zij daarvoor door u gemachtigd zijn. Pas dan is de intermediair bevoegd om namens uw bedrijf te handelen.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten