Opdrachtgevers:

Acht dodelijke ongevallen tijdens het werk in de agrarische en groene sector in 2019

Acht dodelijke ongevallen tijdens het werk in de agrarische en groene sector in 2019

donderdag 20 februari 2020

Acht dodelijke ongevallen tijdens het werk in de agrarische en groene sector in 2019

In 2019 betreurde de agrarische en groene sector acht dodelijke ongevallen. Dat is minder dan in 2018; toen waren het er veertien. Vijf van de acht ongevallen vonden plaats in de akkerbouw, twee in de melkveehouderij en één ongeval in de sector hoveniers- en groenvoorziening.

De meeste ongevallen vonden plaats met machines. In drie gevallen ging het om een aanrijding en in drie gevallen om een beknelling. Er waren twee ongevallen met een silo. Het slachtoffer was in drie gevallen een gezinslid (waarvan één keer een kind), in twee gevallen een werknemer, in twee gevallen de ondernemer en in één geval was het onbekend.

Veiligheid top of mind
Wim van den Boomen, bestuurder bij LTO Nederland en werkgeversvoorzitter van Stigas: “Elk ongeval is er één te veel. Veiligheid moet top of mind blijven. Dat begint op je eigen bedrijf: bespreek gevaarlijke situaties met elkaar, leer van wat er misging en onderschat niet wat er mis kan gaan. Positief is wel dat het aantal ongevallen in 2019 een stuk lager ligt dan in 2018. Het gemiddelde aantal ongevallen in de afgelopen 10 jaar is gedaald ten opzichte van de periode daarvoor. Het gemiddelde ligt op nu veertien, tien jaar gelden was dit 18. Maar we zijn er dus nog niet.”

Platform Zero Accidents
Om het aantal dodelijke ongevallen terug te dringen zijn Agrifirm, AVIH, CNV Vakmensen, CUMELA Nederland, Fedecom, FNV, ForFarmers, Inspectie SZW, LTO Nederland, Nevedi, Nijhof-Wassink, RIVM, VBNE, Branchevereniging VHG, Stigas en ZuivelNL aangesloten bij het platform Zero accidents om de veiligheid en het veiligheidsgedrag in de sector te verbeteren. In juni 2018 tekenden partijen een intentieverklaring voor nul dodelijke ongevallen in 2020. Afgelopen jaar organiseerden de partijen diverse activiteiten. Er is een veiligheidsscan, een toolkit en filmpjes met persoonlijke verhalen. In september 2019 was de eerste ‘Veilig op 1’ week. Lees meer op veiligop1.nl

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten