Opdrachtgevers:

Actieagenda ‘Beter Aanbesteden’ biedt mkb meer kansen

Actieagenda ‘Beter Aanbesteden’ biedt mkb meer kansen

vrijdag 16 februari 2018

Actieagenda ‘Beter Aanbesteden’ biedt mkb meer kansen

Vandaag, vrijdag 16 februari 2018, ontving staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat de Actieagenda ‘Beter Aanbesteden’. In deze agenda staan 23 punten voor aanbestedende diensten en bedrijven om aanbestedings-trajecten te verbeteren. Branchevereniging VHG is actief betrokken geweest bij de totstandkoming van deze actieagenda.

De agenda is samengesteld op basis van gesprekken aan regiotafels tussen aanbestedende diensten, inkopers van gemeenten, ondernemers en ondernemersorganisaties zoals Branchevereniging VHG en Bouwend Nederland. De staatssecretaris ziet het belang van betere aanbestedingen. In een vraaggesprek op Radio 1 naar aanleiding van de aanbieding van de actieagenda stelde ze: “De kennis over projecten kan beter, de kennis van de regels kan beter. Jaarlijks heeft de overheid meer dan zeventig miljard euro te besteden voor de uitvoering van haar taken. Het Nederlandse bedrijfsleven – groot en klein – zou veel meer moeten kunnen profiteren van die overheidsinvesteringen.”

Clustering
VHG heeft bij de totstandkoming vooral de ervaringen van het mkb, gekoppeld aan voorbeelden vanuit de groene sector, naar voren gebracht. “Het gros van onze leden behoort tot het mkb”, aldus Robert Smid, vice-voorzitter van VHG en deelnemer aan een regiotafel. “We hebben gehamerd op het juist toepassen van de Aanbestedingswet en van de Gids Proportionaliteit. De wet is bedoeld om het mkb te ontlasten, maar gemeenten hanteren vaak scherpere aanbestedingsregels. Ze voegen werkzaamheden onnodig samen tot grotere opdrachten (clusteren) en besteden aan wanneer dat eigenlijk niet nodig is. Dan laten ze een groenbedrijf in concurrentie een offerte maken voor een werk van enkele duizenden euro’s.”

Voorbeeld
De staatssecretaris erkent dat clustering voor veel mkb-bedrijven een punt van ergernis is. Ze haalt daarbij een door VHG aangedragen voorbeeld aan: “Als je een weg aanlegt waarlangs bomen moeten komen, koppel dan die twee onderdelen los en vraag een deskundig wegenbouwer voor het aanleggen van de weg en een professioneel hovenier voor het aanplanten van de bomen. Dan maakt het mkb-bedrijf meer kans om een aanbesteding te winnen.”

Als de punten uit de Actieagenda ‘Beter Aanbesteden’ goed worden opgepakt, zal dat volgens Robert Smid voor VHG-leden te merken zijn aan betere communicatie met inkopers (bijvoorbeeld tijdens marktdagen), minder clustering en minder tijdrovende offertetrajecten.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten