Opdrachtgevers:

Afspraken over loondoorbetaling bij ziekte

Afspraken over loondoorbetaling bij ziekte

donderdag 20 december 2018

Afspraken over loondoorbetaling bij ziekte

Minder risico's, meer duidelijkheid

"Na een jarenlange lobby is dit een flinke stap in de goede richting voor kleine bedrijven". Dat zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland over de afspraken met betrekking tot de loondoorbetalingsplicht bij ziekte, die MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland 20 december in Den Haag met minister Koolmees van SZW en het Verbond van Verzekeraars hebben gepresenteerd. "Dit pakket beperkt de risico’s voor ondernemers en maakt het voor hen makkelijker, duidelijker en goedkoper", aldus Vonhof. Ook Branchevereniging VHG is erg blij met dit bericht. 

Ontlasten van kleine bedrijven
De afspraken, die worden vastgelegd in wet- en regelgeving en een convenant met verzekeraars, moeten met name kleine bedrijven ontlasten, zegt de voorzitter van MKB-Nederland namens de drie ondernemersorganisaties. "Financieel, maar zeker ook bij de re-integratie van zieke werknemers. Ondernemers ervaren alle verantwoordelijkheden en verplichtingen rond de loondoorbetalingsplicht nu als een loden last. Het is bovendien een onzeker traject, omdat je als klein bedrijf met weinig ervaring en capaciteit nooit weet of je het 100 procent goed hebt gedaan. Dat alles gaan we met deze afspraken fors verbeteren, zonder dat daarmee de rechten van de zieke werknemer veranderen."

Financiële tegemoetkoming
Ondernemers krijgen met ingang van 2021 een financiële tegemoetkoming in de kosten. Minister Koolmees trekt daar op jaarbasis 450 miljoen euro voor uit. Zodra het systeemtechnisch mogelijk is om het onderscheid te maken, krijgen alleen bedrijven tot 25 medewerkers nog compensatie in de vorm van een lagere (Aof)premie.
Belangrijk is ook, vindt Vonhof, dat het medisch advies van de bedrijfsarts wettelijk leidend wordt bij de toets op re-integratie inspanningen. "Als je dat hebt opgevolgd, kan het UWV je geen loonsanctie meer opleggen, zoals nu vaak gebeurt. Dat biedt ondernemers meer zekerheid." Ook krijgen bedrijven meer grip het tweede spoor (re-integratie buiten het eigen bedrijf) doordat ze kunnen vertrouwen op het advies dat de bedrijfsarts hierover geeft.

Download hier de infographic

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten