Opdrachtgevers:

Al klaar voor de btw-verhoging?

Al klaar voor de btw-verhoging?

donderdag 3 januari 2019

Al klaar voor de btw-verhoging?

De meeste ondernemers (79%) zijn op de hoogte van de btw-verhoging die geldt vanaf 1 januari 2019. Toch is er voor meer dan de helft (53%) nog werk aan de winkel, zo blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst van eind november. De tariefverhoging heeft gevolgen voor onder andere de administratie, de prijzen van goederen en diensten en de offertes en facturen. Voor ondernemers die de voorbereidingen nog moeten treffen, geeft de Belastingdienst alvast tips om te helpen bij de verandering.

Per 1 januari 2019 is het lage btw-tarief van 6 procent verhoogd naar 9 procent. Als ondernemer is het noodzakelijk u hierop voor te bereiden. Dit kan bijvoorbeeld door te achterhalen op welke diensten en producten de btw-verhoging betrekking heeft en na te denken of u de btw-verhoging gaat doorberekenen in de prijs.

Vier handige tips ter voorbereiding

1.     Controleer voor welke diensten en producten de btw-verhoging van 6 naar 9 procent geldt.

2.     Pas het btw-tarief aan op offertes en facturen. Het kan verstandig zijn bij offertes een noot te plaatsen           in de algemene voorwaarden of als onderdeel van de overeenkomst. Beoordeel vooraf goed in welke           situatie welk btw-tarief van toepassing is.

3.     Bepaal of u uw prijzen gaat verhogen of deze gelijk houdt. Voor particulieren kunt u de verhoging van           de btw doorberekenen in de verkoopprijs, zodat de brutowinst gelijk blijft. Voor zakelijke klanten heeft           de btw-verhoging vaak geen invloed, aangezien zij de btw meestal kunnen aftrekken.

4.     Onderzoek of uw kassasysteem, boekhoudprogramma en andere software nog moet worden aanpast.         Pas de administratie op tijd aan zodat u klaar bent voor de eerste btw-aangifte in 2019.

Ga voor meer tips, aanvullende informatie en hulpmiddelen naar www.belastingdienst.nl/btw.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten