Opdrachtgevers:

Aziatische duizendknopen aan banden

Aziatische duizendknopen aan banden

donderdag 19 november 2020

Aziatische duizendknopen aan banden

Voor de Aziatische duizendknopen, waaronder de bekende Japanse duizendknoop, komt een handelsverbod. Dit verbod geldt met ingang van 1 juli 2021. Dit besluit wordt opgenomen in het Besluit natuurbescherming (Bnb) en in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Branchevereniging VHG is voorstander van duidelijkheid rondom de Aziatische duizendknopen.

Provinciebesturen moeten zorgen voor de uitroeiingsmaatregelen, beheersmaatregelen en herstelmaatregelen voor alle invasieve uitheemse soorten die zijn opgenomen in de Unielijst. Dit besluit wordt opgenomen in het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl).

Beperking introductie en verspreiding
De maatregel beperkt nieuwe introductie en verspreiding in het milieu als gevolg van handel. Het verbod geldt voor drie soorten; Japanse duizendknoop (Fallopia japonica inclusief Fallopia japonica var.compacta), Sachalinse duizendknoop (Fallopia sachalinensis) en bastaardduizendknoop (Fallopia x bohemica).

Schade
De Aziatische duizendknopen zijn invasieve uitheemse soorten die hoge maatschappelijke kosten met zich meebrengen in de vorm van ecologische en economische schade, bestrijdingskosten, de inzet van gewasbeschermingsmiddelen en de toepassing van het Landelijk protocol omgaan met Aziatische duizendknopen.

Meer informatie leest u hier.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten