Opdrachtgevers:

Begin bij de bodem

Begin bij de bodem

donderdag 15 februari 2018

Begin bij de bodem

Een goede ontwikkeling van beplanting heeft rechtstreeks te maken met een goed ontwikkelde bodem. Een gezonde bodem draagt bij aan gezonde planten en minder ziekten. Ook kan zo’n bodem toe met minder bemesting en slaat meer CO2 op. Regenwaterschade en schade door droogte worden voorkomen. Informatie en inspiratie voor een gezonde bodem vindt u in de vernieuwde handleiding De Levende Tuin. 

 

Wat
Een gezonde en levende bodem is de basis van de levende tuin. Het is ook belangrijk voor gezond drinkwater en gezonde en smaakvolle voeding. Een gezonde bodem bevat bodemleven: bacteriën, bodemschimmels, insecten en regenwormen zorgen voor een goede structuur, aanmaak van voedingstoffen en watervasthoudend vermogen. Diepe luchtgangen van regenwormen kunnen wel 10 tot 20 liter water per vierkante meter opvangen!

Bodemleven kan zelfs in combinatie met specifieke plantensoorten de toplaag van een vervuilde bodem reinigen van dieselolie of zware metalen. De grond hoeft dan niet te worden afgegraven. 

Hoe?
Door aandacht te hebben voor bijvoorbeeld water, temperatuur, biodiversiteit, educatie, voedsel/bloemen en duurzame materialen. Beperkt grond- en graafwerkzaamheden en kies voor natuurlijke bemesting en de juiste beplanting als bodemverbeteraar of bodembedekker. In het ontwerp, de aanleg en het onderhoud. 

Voorbeelden
Kijk in het vernieuwde handboek De Levende Tuin. Recent onderzoek is vertaald naar 210 pagina’s praktische informatie en inspirerende voorbeelden. Voor de particulier. Voor groen bij bedrijven, scholen en zorginstellingen. En in de openbare ruimte. Met handige tips. 

Direct bestellen; voor VHG-leden is de introductieprijs van toepassing.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten