Opdrachtgevers:

Beladen van aanhangwagen of bedrijfswagen? Goed voorbereid met de arbocatalogus

Beladen van aanhangwagen of bedrijfswagen? Goed voorbereid met de arbocatalogus

donderdag 6 september 2018

Beladen van aanhangwagen of bedrijfswagen? Goed voorbereid met de arbocatalogus

Het vervoeren van materiaal zoals ladders, kruiwagens, machines, zand, stenen en tegels van en naar werklocaties is vaak een dagelijkse bezigheid. Juist doordat het beladen zo vaak wordt gedaan, bestaat het risico dat minder goed wordt opgelet en dat er ongelukken gebeuren. Het is belangrijk dat medewerkers vooraf de juiste werkinstructies ontvangen over koppelen, laden, lossen en het kruislings vastzetten van machines.

Ongelukken kunnen ontstaan doordat bij het oprijden de kans bestaat dat de machine van de oprijplaten glijdt. Onvoldoende vastzetten van lading kan leiden tot schuivende of afvallende lading. Ook het afwaaien van zand, grond, bladeren, enz. moet voorkomen worden.

Instructies
De instructies voor het beladen van aanhangwagens en bedrijfswagens leest u in de arbocatalogus. Deze arbocatalogus is door werkgevers en werknemers in de sector samen met Stigas speciaal voor hoveniers en groenvoorzieners gemaakt. De arbocatalogus bevat voor u en uw medewerkers een handige checklist. Met hierin bijvoorbeeld: ‘Verdeel het gewicht zo, dat de kogeldruk niet te groot of te klein is. Als de toegestane kogeldruk niet op de trekhaak staat, vraag het na.’

Heeft u na het bekijken van de arbocatalogus twijfels of wilt u weten hoe u uw medewerkers het beste voorlicht? Sla uw risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) erop na of neem vrijblijvend contact op met Stigas preventieadviseur Sjoek van der Maarl: sjoek.van.der.maarl@stigas.nl.

Of bel naar de Stigas Servicedesk 085 – 044 07 00 (optie 1).

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten