Opdrachtgevers:

Biodiversiteit in De Levende Tuin

Biodiversiteit in De Levende Tuin

donderdag 19 april 2018

Biodiversiteit in De Levende Tuin

Biodiversiteit is de graad van verscheidenheid aan soorten in een leefgebied. In Nederland is de biodiversiteit sterk afgenomen vergeleken met andere landen. Biodiversiteit bevorderen is belangrijk voor zowel plant, dier als mens. Het zorgt voor bestuiving en voedsel. En voor het beperken van ziekten en plagen waardoor minder onderhoud nodig is. Informatie en inspiratie over dit thema vindt u in de vernieuwde handleiding De Levende Tuin. 

Wat
Levende tuinen kunnen in belangrijke mate bijdragen aan meer biodiversiteit in Nederland. Hoe rijker en gevarieerder het groen, hoe meer ruimte er is voor biodiversiteit. De bebouwde omgeving bestaat uit verschillende gebieden, elk met hun eigen microklimaat. Vaak anders dan in de natuurlijke omgevingen. Uit onderzoek blijkt dat een mix van inheemse en uitheemse plantensoorten het goed doet voor meer biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Een deskundige groenprofessional kan hierbij adviseren.

Hoe?
Ga zoveel mogelijk voor stuifmeel- en nectarrijke beplanting. Insecten zorgen voor bestuiving en dat zorgt weer voor beplanting met zaden, vruchten en bessen die weer als voedsel dienen voor veel vogels, zoogdieren en ook voor de mens.

Voor bestuivers als bijen, hommels en vlinders is het belangrijk dat groene gebieden als een netwerk in de stad met elkaar zijn verbonden, verspreid maar niet te ver uit elkaar liggen (niet meer dan 500 meter). Hiertussen moeten ook voedselbronnen aanwezig zijn.

Particuliere tuinen, bedrijventerreinen, schoolpleinen, wegbermen, rotondes, boomspiegels, braakliggende stukken en overhoekjes kunnen allemaal ingezet worden voor meer biodiversiteit in de bebouwde omgeving.

 

 

Wehkamp Zwolle De bedrijfstuin bestaat uit een gebiedseigen Heemkruidenvegetatie met inheemse struiken en bomen. Daaroverheen is een laag met functies gelegd die bijdragen aan biodiversiteit. Zo is er een insectenhotel geplaatst, een natuurlijke waterpartij gerealiseerd en is een zwaluwwand aangebracht. Door het maaien van graspaden, het plaatsen van diverse zitgelegenheden in de tuin en het toevoegen van informatieborden over de natuurlijke ingrepen, worden bezoekers en werknemers uitgenodigd optimaal gebruik te maken van de tuin. Verder draagt de tuin bij aan een duurzaam imago. Een diervriendelijke en onderhoudsvriendelijke tuin gaan bovendien goed samen.

Voorbeelden
Kijk in de vernieuwde handleiding De Levende Tuin. Recent onderzoek is vertaald naar 210 pagina’s praktische informatie en inspirerende voorbeelden. Voor particulieren en woningbouw. Voor groen bij bedrijven, scholen en zorginstellingen. En in de openbare ruimte. Met handige tips. 

Direct bestellen; voor VHG-leden is de introductieprijs van toepassing (zie ledengedeelte VHG-website).

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten