Opdrachtgevers:

Burgemeester Spies neemt nieuwe VHG-handleiding De Levende Openbare Ruimte in ontvangst

Burgemeester Spies neemt nieuwe VHG-handleiding De Levende Openbare Ruimte in ontvangst

dinsdag 27 oktober 2020

Burgemeester Spies neemt nieuwe VHG-handleiding De Levende Openbare Ruimte in ontvangst

Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn heeft gisteren de nieuwe VHG-handleiding De Levende Openbare Ruimte in ontvangst genomen. Deze handleiding gaat over groen in de openbare ruimte en semi-openbaar groen. Het is een boekwerk vol inspirerende praktijkvoorbeelden voor toekomstbestendige gezonde en leefbare steden. Eén van de voorbeelden in het boek betreft de duurzame vergroening van het stadshart van Alphen aan den Rijn. De handleiding is in opdracht van VHG geschreven door Kim van der Leest en met medewerking van NL Greenlabel tot stand gekomen.

De handleiding is bedoeld om provincies, gemeenten, waterschappen, opdrachtgevers, landschapsarchitecten en groenprofessionals te helpen en inspireren bij het integraal ontwerpen, aanleggen en beheren van levende openbare ruimten. Alphen aan den Rijn wil het stadscentrum duurzaam vergroenen, zodat de stad een prettige en gezonde plek is om te wonen, werken, winkelen en ontmoeten. Bovendien is de ambitie dat het stedelijk groen bijdraagt aan het oplossen van uitdagingen op het gebied van gezondheid, biodiversiteit en klimaat. Om een weloverwogen ontwerp te kunnen maken, waarbij gekeken wordt waar de baten van groen het grootst zijn, maakt de gemeente gebruik van de NL Gebiedslabel-methodiek. Deze maakt duurzame gebiedsontwikkeling meetbaar en inzichtelijk.

Samen werken aan duurzame, gezonde en aantrekkelijke steden
Burgemeester Spies nam de handleiding in ontvangst van VHG-voorzitter Rien van der Spek en VHG-directeur Egbert Roozen. Zij was verrast door de uitgebreide opzet van het boekwerk, dat meer dan 500 gerealiseerde praktijkvoorbeelden met toelichting bevat, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ervaringen uit de praktijk. “Deze handleiding, op initiatief van VHG, is een bron van inspiratie en biedt goede voorbeelden van groene projecten in de openbare ruimte. Door kennis te delen en te leren van elkaar, werken we samen aan duurzame, gezonde en aantrekkelijke steden”, aldus de burgemeester. “Dit sluit goed aan op het Masterplan Groen-Blauw Stadshart Alphen aan den Rijn dat zich onder andere met vergroening richt op gezonde inwoners, een klimaatbestendige stad en een vitale economie.”

Groene baten
Met dit concept voor een levende openbare ruimte wil Branchevereniging VHG laten zien hoe groen kan worden toegepast in de bebouwde omgeving. Want niet alleen in tuinen en rondom, op en in gebouwen, maar ook in de openbare ruimte zijn tal van baten te realiseren. Groen is goed voor mens, klimaat, natuur en economie. “In deze handleiding presenteren we daarvoor groene oplossingen”, aldus VHG-directeur Egbert Roozen. “Deze sluiten ook goed aan op de Green Deals en de nieuwe Omgevingswet, die insteken op integrale samenwerking en innovatie.”

Belang van groen voor klimaatbestendige en gezonde steden
In de handleiding is veel aandacht voor het belang van de bodem en het behoud van gezonde bomen. Ook oplossingen tegen hittestress en multifunctionele wadi’s komen aan bod, evenals ecologische bermen. Daarnaast gaat de handleiding over beweegvriendelijke steden, drukte verdelen en stille plekken. En over ontwikkelingen zoals burgerparticipatie en deeltuinen. Steeds wordt daarbij het belang van vakkundige aanleg en professioneel beheer benadrukt. Alphen aan den Rijn betrekt hiervoor diverse groenpartners bij de plannen. Zij denken mee over ontwerp, aanleg en tienjarig onderhoud van het groen.

Bestellen.
Het boekwerk is vanaf 27 oktober te bestellen via de VHG-website.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten