Opdrachtgevers:

CBS kwartaalmonitor: personeel niet meer de belangrijkste belemmering voor bedrijven

CBS kwartaalmonitor: personeel niet meer de belangrijkste belemmering voor bedrijven

donderdag 16 juli 2020

CBS kwartaalmonitor: personeel niet meer de belangrijkste belemmering voor bedrijven

Het tekort aan arbeidskrachten is niet langer de grootste belemmering voor bedrijven in de groene sector. Dat blijkt uit de kwartaalmonitor die het CBS heeft opgeleverd over het eerste kwartaal van 2020. Het grootste percentage van de ondernemers (42%) gaf ‘andere oorzaken’ als grootste belemmering aan. In het eerste kwartaal van 2020 werden maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus van kracht.

Ruim 24% van de ondernemers in de groene sector ervoer in het eerste kwartaal nog een tekort aan arbeidskrachten. Dat is bijna de helft minder dan een jaar eerder.

Verwachtingen negatief
Hoewel de omzet in het eerste kwartaal voor alle bedrijfstypen toenam, waren de verwachtingen voor het tweede kwartaal negatief. Twee derde van de ondernemers (65%) verwachtte een verslechtering van het economisch klimaat. Sinds de start van de meting in 2014 waren ondernemers niet eerder zo somber. Van de ondernemers verwachtte per saldo 36% een verslechtering van de omzet. Daarnaast verwachtte 40% van de ondernemers in het tweede kwartaal 2020 minder orders te ontvangen. Dat is een scherpe daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vertrouwen flink gedaald
Het vertrouwen onder zakelijke dienstverleners, waaronder ondernemers in de groene sector, kwam voor het tweede kwartaal 2020 op -40 uit. Dit is 50 punten lager dan het voorgaande kwartaal. Voor het eerst in ruim zes jaar was het ondernemersvertrouwen daarmee negatief. Sinds de start van de meting in 2008 waren ondernemers niet eerder zo somber gestemd. Ook het consumentenvertrouwen nam sterk af.

De kwartaalmonitor bekijken

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten