Opdrachtgevers:

Corona en onderhoud van sportvelden en golfbanen

Corona en onderhoud van sportvelden en golfbanen

donderdag 26 maart 2020

Corona en onderhoud van sportvelden en golfbanen

Meerdere groenbedrijven hebben zich gemeld bij de VHG Ondernemershelpdesk met de vraag of zij onderhoudswerkzaamheden aan sportvelden en golfbanen mogen blijven uitvoeren. De Golfalliantie geeft aan dat bedrijven, in afwachting van een nationale regeling of ontheffing kunnen doorgaan met het noodzakelijke onderhoud, onder de strikte RIVM-voorwaarden. Wel wordt geadviseerd om in gesprek te gaan met de opdrachtgevers over de ontheffing die zij bij de gemeente kunnen aanvragen.

De sluiting van sportclubs en sportvelden tot en met 6 april is vastgelegd in een noodverordening. Dit betekent dat sportvelden in principe ook niet mogen worden betreden voor onderhoud, omdat dit de kans op verspreiding van het coronavirus vergroot. Maar, zoals NOC*NSF aangeeft: hierop zijn, met inachtneming van de RIVM-richtlijnen, wel uitzonderingen denkbaar. Want als er geen onderhoud wordt uitgevoerd door gemeenten, clubs of aannemers, dan kan dat kwaliteitsproblemen tot gevolg hebben.

Ontheffing van de gemeente
NOC*NSF, de Golfalliantie (NGF-NVG-NGA) en andere sportbonden en -organisaties zijn in gesprek met de overheid over een nationale ontheffing voor onderhoud van sportvelden met inachtneming van de RIVM-richtlijnen. Vooralsnog wijzen NOC*NSF en de Golfalliantie erop, in navolging van de Vereniging Sport en Gemeenten, dat golfclubs en -banen zelf en bij hun eigen gemeente ontheffing moeten aanvragen voor onderhoud, ook als het onderhoud is uitbesteed aan een aannemer. Inmiddels hebben al diverse clubs een aanvraag bij de gemeente ingediend en een aantal golfbanen heeft hierbij mondelinge toestemming verkregen. Het advies is dan ook om eerst telefonisch contact op te nemen met de gemeente en om vervolgens, indien nodig, een schriftelijk verzoek te doen.

Onderhoud blijven uitvoeren
In afwachting van een nationale regeling of ontheffing door de gemeente adviseert de Golfalliantie daarmee dat het noodzakelijke onderhoud uitgevoerd blijft worden. Het moge duidelijk zijn dat er voor onderhoud in deze periode zeer strenge voorwaarden gelden. Dat zijn de voorwaarden zoals die door het RIVM en Branchevereniging VHG worden verspreid: afstand houden, geen handen schudden en sociale contacten vermijden. En bij onderhoud: werk in roosters zodat werknemers elkaar zo min mogelijk tegenkomen.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten