Opdrachtgevers:

Duidelijkheid over NVTB-taxaties bij boomschade

Duidelijkheid over NVTB-taxaties bij boomschade

donderdag 23 mei 2019

Duidelijkheid over NVTB-taxaties bij boomschade

Heeft de uitspraak van de Hoge Raad over de rekenmethode van de NVTB gevolgen gehad? Ja en nee. Een aantal zaken blijft gelijk, één onderdeel is veranderd. De NVTB heeft samen met drie juristen alle kanten van de situatie bekeken. Er is nu duidelijkheid over wat er wel en niet kan wanneer er schade is toegebracht aan een boom. Het aandachtspunt ligt specifiek bij de deelschades aan bomen, waarbij vervanging van de boom niet noodzakelijk is. In deze gevallen kan het schadebedrag niet meer worden berekend volgens de werkwijze die de NVTB tot nu toe hanteerde.

In een aantal situaties verandert er niets. Namelijk, als de richtlijnen NVTB zijn vastgelegd in contracten, als er sprake is van een noodzaak tot kap of vervanging, als het de handelswaarde betreft of als de feitelijke vervangingskosten berekend kunnen worden. Heeft u een deelschade en zijn bovenstaande onderdelen niet van toepassing, dan heeft u de volgende mogelijkheden: u kunt een vordering indienen, alle extra bijkomende beheerkosten doorberekenen of onderhandelen op basis van een NVTB-taxatie.

Standaardclausule
Belangrijk is en blijft het van toepassing verklaren van de Richtlijnen van de NVTB en deze als standaardclausule op te nemen in al uw bestekken, APV’s, bomenverordeningen en vergunningen. Op die manier blijft het voor u mogelijk om schades aan bomen die niet vervangen hoeven te worden, gecompenseerd te krijgen. De NVTB gaat de komende periode verder met het doorontwikkelen van de richtlijnen, om ook deelschades eenduidig en passend binnen de actuele jurisprudentie te kunnen blijven taxeren.   

Lees de volledige toelichting.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met uw NVTB-taxateur.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten