Opdrachtgevers:

Educatie en De Levende Tuin

Educatie en De Levende Tuin

donderdag 24 mei 2018

Educatie en De Levende Tuin

Een levende tuin biedt vele mogelijkheden voor activiteiten om te leren over de natuur of natuurlijke processen. Dit geldt voor de particuliere tuin, een groen schoolplein als ook voor een bedrijfstuin of tuin bij een zorginstelling. Met informatie en voorbeelden uit de vernieuwde handleiding De Levende Tuin kan de groenprofessional komen tot een inspirerende leeromgeving.


Wat
Uit diverse onderzoeken blijkt dat het belangrijk is dat kinderen al op vroege leeftijd in aanraking komen met de natuur. Een groene omgeving biedt de mogelijkheid te leren om respectvol en zorgzaam met de natuur om te gaan.

Een groene omgeving kan ingezet worden voor tal van educatieve doeleinden. Groene binnen- of buitenruimten kunnen goed gebruikt worden als een extra leslokaal.

We zien dat biomimicry, waarbij de natuur een inspiratiebron is voor innovatieve duurzame oplossingen, steeds meer in opkomst is.

Hoe?
De moestuin is een ideale plek voor jong en oud om meer te leren over het verzorgen en kweken van kruiden, groenten en fruit. Ook leert men daarover de onderlinge relaties tussen bodem, planten en dieren. 

Leg een Tiny Forest aan. Een groenprofessional, schoolkinderen en buurtbewoners planten dan samen met IVN een natuurlijk inheems bos aan, ter grootte van een tennisbaan, in de bebouwde omgeving. Kinderen leren in het ‘buitenlokaal’ over de Nederlandse natuur.

Een groen schoolplein biedt de docent een uitgelezen kans om daar in het lesprogramma op aan te sluiten. Voor biologie, natuur- en milieueducatie, rekenen en natuurlijk tekenles. En denk ook aan zorg- of foodopleidingen in het voortgezet onderwijs.

 

De Inspiratietuin bij Hogeschool Leeuwarden wordt door diverse opleidingen gebruikt om in te werken en van te leren. Daarnaast is het een heerlijke plek om te ontspannen en te ontmoeten.

Voorbeelden
Kijk in de vernieuwde handleiding De Levende Tuin. Recent onderzoek is vertaald naar 210 pagina’s praktische informatie en inspirerende voorbeelden. Voor particulieren en woningbouw. Voor groen bij bedrijven, scholen en zorginstellingen. En in de openbare ruimte. Met handige tips. 

Direct bestellen; voor VHG-leden is de introductieprijs van toepassing (zie ledengedeelte VHG-website).

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten