Opdrachtgevers:

Eerste Kamer neemt Wet Arbeidsmarkt in Balans aan

Eerste Kamer neemt Wet Arbeidsmarkt in Balans aan

donderdag 6 juni 2019

Eerste Kamer neemt Wet Arbeidsmarkt in Balans aan

Op 28 mei 2019 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). De wet treedt op 1 januari 2020 in werking. Vanaf die datum krijgen we te maken met nieuwe regels voor ontslag, flexwerk en het stelsel voor de WW-premie.

 

 

Dit zijn de belangrijkste maatregelen uit de WAB: 

Ketenbepaling
Er komt een ruimere regeling voor opeenvolgende tijdelijke contracten (de ketenbepaling). Momenteel mag u een werknemer maximaal drie aansluitende contracten aanbieden over een periode van maximaal twee jaar. Daarna ontstaat automatisch een contract voor onbepaalde tijd. Dat wordt verruimd naar drie aansluitende contracten in drie jaar.

Transitievergoeding
Werknemers hebben bij ontslag niet pas na twee jaar, maar vanaf dag één recht op een transitievergoeding. Daar staat tegenover dat de opbouw van de transitievergoeding wordt verlaagd bij lange dienstverbanden.

Cumulatiegrond
Ontslag wordt ook mogelijk als er sprake is van een optelsom van omstandigheden, de zogenaamde cumulatiegrond. Nu moet de werkgever aan één van de acht ontslaggronden volledig voldoen. Deze nieuwe negende grond geeft de rechter de mogelijkheid omstandigheden te combineren. Ontslaat de werkgever een werknemer op basis van deze grond, dan kan de rechter de werknemer wel een extra vergoeding toekennen.

Payrollers
Wijziging regels voor payrollers. Payrollbedrijven kunnen per 1 januari 2020 geen uitzendbeding en ruimere ketenbepaling meer hanteren voor payrollwerknemers. Daarnaast krijgen payrollwerknemers recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers die bij de werkgever in dienst zijn.

WW-premie
De wijzigingen in de WW-premie. Werkgevers gaan een lage WW-premie betalen voor werknemers met een vast contact en een hoge WW-premie voor werknemers met een flexibel contract. 

Voor meer informatie over deze wet klik hier.

 

 

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten