Opdrachtgevers:

ELCA initieert Europees platform voor stedelijke vergroening

ELCA initieert Europees platform voor stedelijke vergroening

donderdag 17 september 2020

ELCA initieert Europees platform voor stedelijke vergroening

Samen met partners in Denemarken, Finland, Roemenië, Spanje, Tsjechië en Nederland zal de Europese koepelorganisatie ELCA de komende jaren een Europees platform opbouwen voor stedelijke vergroening. Het doel van dit platform is om de kennis en vaardigheden te vergroten die nodig zijn om te zorgen voor biodiversiteit, klimaataanpassingen en welzijn in de verstedelijkte, groene leefomgeving en daarnaast de expertise van groenprofessionals in Europa te vergroten. Onderwijsinstellingen in de betreffende landen werken nauw samen met zakelijke partners en overheden om het onderwijs af te stemmen op regionale behoeftes.

Samen werken aan groener
Per regio zijn de uitdagingen, expertise en klimaatkenmerken verschillend. Door de krachten te bundelen en goede praktijken en praktijkervaring over groen in de stad te delen, kunnen de Europese regio’s van elkaar leren. Denk bijvoorbeeld aan daktuinen en groene gevels, de opvang van fijnstof door de aanplant van specifieke bomen en struiken, de aanleg van voedselbossen en groene oplossingen om zware regenval of juist langdurige droogte op te vangen.

De belangrijkste afspraken:

  • Zes hogescholen in Europa zullen lesgeven over vergroening van het stedelijk gebied
  • Aan deze instellingen wordt relevant, innovatief en aantrekkelijk onderwijs verzorgd over biodiversiteit, klimaataanpassing en welzijn in de groene stedelijke leefomgeving
  • Daarnaast kunnen mbo-docenten en groene professionals zich voortdurend laten bijscholen in de recentste ontwikkelingen van de vergroening van de stad
  • Er komt een speciaal onderwijs- en ervaringscentrum voor geveltuinen
  • Al het onderwijs wordt zowel fysiek als virtueel aangeboden aan studenten en professionals

Partners
Het Wellantcollege, de grootste Europese onderwijsinstelling op het gebied van (voorbereidend) beroepsonderwijs voor voeding, klimaat en welzijn van mens en dier is de coördinerende organisatie van dit project en tevens aanvrager van de subsidie. Het Wellantcollege heeft 13.000 studenten en 1.425 medewerkers op 23 vmbo-scholen en 11 mbo-opleidingen in de randstad. Daarnaast biedt het Wellantcollege professionele cursussen en trainingen aan ruim 1.000 professionals, vanuit het programma “Je leven lang leren”, met 5 centra voor topopleidingen, die gelieerd zijn aan mbo-scholen. In andere landen doen gelijkwaardige partners mee, zoals onderwijsinstellingen voor het groene werkveld, overheden en de bedrijfswereld. Het overkoepelend orgaan is ELCA..

Erasmus+
Het vierjarige project wordt gefinancierd vanuit het Europese subsidieprogramma Erasmus+. Het European Platform for Urban Greening is een van de zeven Europese Platforms of Centres of Vocational Excellence die dit jaar werden geselecteerd door de EU. In totaal waren 55 aanvragen ingediend bij het fonds, door meer dan 1.300 partners uit alle 27 lidstaten en nog 25 landen buiten de Unie.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten