Opdrachtgevers:

ELCA Trend Award 2018 voor Circl en Green Dream

ELCA Trend Award 2018 voor Circl en Green Dream

donderdag 13 september 2018

ELCA Trend Award 2018 voor Circl en Green Dream

17 september 2018, aanvulling op eerder bericht

ELCA Trend Award 2018 voor Circl en Green Dream

Op woensdag 12 september jongstleden is, tijdens de Vakbeurs GaLaBau in het Duitse Neurenberg, de ELCA Trend Award uitgereikt. Voor deze prijs waren vier Nederlandse projecten genomineerd. De internationale vakjury bezocht in juli dit jaar de vier projecten persoonlijk en bekeek of de groenprofessionals op de onderdelen duurzaamheid en onderhoud een stap verder zijn gegaan. Bij hoge uitzondering koos de jury uit deze vier nominaties twee winnaars. Het zijn de projecten ‘Circl’, gerealiseerd door Donkergroen in opdracht van ABN AMRO Amsterdam en ‘Green Dream’, gerealiseerd door Herman Vaessen Tuin I Boom I Groen, in opdracht van Geelen Counterflow in Haelen (Limburg), naar een ontwerp van Iverna Zaalberg - Natuur bij huis. In de aanhef van het bericht, dat naar aanleiding van deze mooie gebeurtenis is verschenen, ontbrak Natuur bij huis als ontwerper van het project Green Dream. Met deze aanvulling op het bericht willen wij graag uitdrukking geven aan het prachtige ontwerp, dat Iverna Zaalberg van Natuur bij huis voor dit project heeft gemaakt.
    

VHG Nieuwsbericht, 13 september 2018

Donkergroen en Herman Vaessen winnen ELCA Trend Award 2018

Uit vier Nederlandse nominaties heeft de internationale vakjury de winnaars gekozen die de ELCA Trend Award 2018 ruimschoots verdienen. Dat bleek woensdag 12 september tijdens de feestelijke prijsuitreiking op de Internationale Vakbeurs GaLaBau in het Duitse Nürnberg. Het zijn de projecten ‘Circl’, gerealiseerd door Donkergroen in opdracht van ABN AMRO Amsterdam en ‘Green Dream’, gerealiseerd door Herman Vaessen Tuin I Boom I Groen, in opdracht van Geelen Counterflow in Haelen (Limburg), naar een ontwerp van Iverna Zaalberg - Natuur bij huis.

De ELCA Trend Award wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een project dat voldoet aan het hoogste professionele niveau in het groene vak. Speciale aandacht wordt gegeven aan duurzaamheid en onderhoud. De internationale vakjury bezocht de vier projecten persoonlijk in juli dit jaar en bekeek vooral of de groenprofessionals op deze onderdelen een stap verder zijn gegaan. Daarnaast beoordeelde de jury ook de totstandkoming van het project, de kwaliteit, hoe trendsettend het project is en of dit als voorbeeld kan dienen voor innovatie in de sector.

Trendsettend
Vier Nederlandse projecten waren genomineerd voor deze prestigieuze titel. “Het is een unieke kans voor onze lidbedrijven om hun duurzame projecten extra voor het voetlicht te brengen”, aldus Egbert Roozen, directeur van Branchevereniging VHG, de belangenbehartiger van Nederlandse ondernemers in het groen. “Bovendien kan Nederland zich hiermee profileren als trendsettend in het groen in Europa.” 

De nominaties:
• De Groenzoom - BTL: natuur- en recreatiegebied van 560 hectare in een sterk
  verstedelijkte omgeving.

• Circl – Donkergroen: 100% circulaire openbare (dak)tuin in het Amsterdamse
   zakendistrict.

• Green Dream – Herman Vaessen Tuin | Boom | Groen,
  ontwerp Iverna Zaalberg - Natuur bij huis; ecologische bedrijfstuin.

• De Knoop - Koninklijke Ginkel groep: functioneel groen in en om een voormalig
  rijkskantoor in combinatie met een circulair paviljoen.

Twee winnaars
De jury verkoos zowel ‘Green Dream’ als ‘Circl’ als winnaar. Twee zeer uiteenlopende projecten die beide in gelijke mate overtuigden, zowel conceptmatig, bouwtechnisch als wat betreft beplanting. De jury heeft dit jaar bewust voor twee projecten gekozen omdat beide projecten zowel qua concept als qua realisatie voortreffelijke voorbeelden zijn van ‘bouwen met groen’. “Zulke voorbeelden hebben we nodig!”, aldus gastheer Lutze von Wurmb, voorzitter van de Duitse ondernemersorganisatie ‘Bundesverband Garten-, Landschafts- en Sportplatzbau’.

 

Circl
‘Circl’ van ABN AMRO Bank is een paviljoen in het dichtbebouwde zuiden van Amsterdam. Hier realiseerde Donkergroen uit Sneek een 100% circulaire openbare (dak)tuin. “Een zeer geslaagd groenproject dat 100% recyclebaar, vernieuwbaar en met respect voor de natuur is ontwikkeld. Het doel om de medewerkers van de bank een tuin met werkplekken te bieden is fantastisch in het totaalconcept geïntegreerd”, aldus het juryrapport.

 

Green Dream
‘Green Dream’ is een ecologische bedrijfstuin in het Limburgse Haelen. De jury is verheugd dat het kantoor van Geelen Counterflow tot het duurzaamste van de wereld behoort. In de kantoortuin staan natuurbeleving en biodiversiteit centraal. “Een fantastisch voorbeeld van een natuurlijk en doordacht ontwerp van een kantoortuin” zo oordeelde de jury. “Het is bijzonder goed gelukt om moderne bouwelementen en de groene omgeving tot een geheel te smeden. Gelijktijdig is daarmee een esthetisch zeer aansprekende tuin gecreëerd.”

Internationale vakjury
De jury bestond uit Emmanuel Mony (voorzitter, Frankrijk), Neil Huck (Verenigd Koninkrijk), Lutze von Wurmb (Duitsland), Henrik Bos (Finland), Rien van der Spek (VHG-voorzitter, Nederland) en Robert Smid (vice-voorzitter VHG, Nederland).

 

Op de foto: ELCA-president Emmanuel Mony (links) en gastheer/jurylid Lutze von Wurmb (rechts) met de beide prijswinnende teams.

 

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten