Opdrachtgevers:

Geluid in De Levende Tuin

Geluid in De Levende Tuin

donderdag 12 april 2018

Geluid in De Levende Tuin

Wist u dat de aanwezigheid van groen invloed heeft op de manier waarop wij lawaai en geluidoverlast in onze omgeving ervaren? En dat mensen het geluid dat de natuur zelf produceert vaak aangenaam vinden? In de vernieuwde handleiding De Levende Tuin leest u hier meer over. Met informatie en inspiratie uit deze handleiding kunt u groene oplossingen aandragen die de ervaren geluidsoverlast verminderen.

 

Wat
Uit onderzoek blijkt dat een visueel prettige groene omgeving maakt dat we minder aandacht hebben voor hinderlijke geluiden. Kwalitatief groen trekt mensen aan. De aanwezigheid van mensen om ons heen kan ons gevoel van veiligheid versterken. Een groene omgeving met mensen voelt daardoor prettiger aan. Lawaai wordt dan als minder hinderlijk ervaren.

Groene geluiden zoals het ruisen van bomen of klateren van water maken bovendien omgevingslawaai minder opvallend.

Hoe?
Groen kan bijdragen aan het verminderen van de geluidsoverlast die we ervaren. Dat komt doordat vegetatie indirect (door het aantrekken van vogels) of direct (door het ruisen van bomen en struiken) voor ons aangename geluiden kan produceren. Plant daarom struiken aan zoals lijsterbes of bamboe. 

Groen in de vorm van groene daken kan substantieel bijdragen aan de reductie van verkeerslawaai. Groene daken kunnen afhankelijk van de dikte van het toegepaste dak de geluidsoverlast tot wel 5,5 dB reduceren. Als het geluid met 5 dB wordt verminderd, wordt het als 2x minder hard ervaren door het menselijk oor.

Groene gevels helpen ook te voorkomen dat geluid weerkaatst tussen hoge gebouwen.

Maasboulevard Venlo (ontwerp ING 3W): omvorming van een grinddak naar een meer aantrekkelijk en biodivers groendak. Dit draagt ook bij aan de reductie van omgevingslawaai. En het bevordert de verkoop van de appartementen.

Voorbeelden
Kijk in de vernieuwde handleiding De Levende Tuin. Recent onderzoek is vertaald naar 210 pagina’s praktische informatie en inspirerende voorbeelden. Voor particulieren en woningbouw. Voor groen bij bedrijven, scholen en zorginstellingen. En in de openbare ruimte. Met handige tips. 

Direct bestellen; voor VHG-leden is de introductieprijs van toepassing (zie ledengedeelte VHG-website).

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten