Opdrachtgevers:

Geur in de Levende Tuin

Geur in de Levende Tuin

donderdag 3 mei 2018

Geur in de Levende Tuin
Ruiken is ons meest primitieve zintuig. Wie een (groene) ruimte binnenkomt, ruikt eerst en ziet pas daarna. Geuren roepen direct herinneringen op. Met de informatie en inspiratie uit de vernieuwde handleiding De Levende Tuin kunt u als groenprofessional komen tot het gebruik van geurende beplanting met meerwaarde voor de tuinbezitter op verschillende vlakken. 
 
Ruiken
Jarenlang werden bloemen vooral gekweekt op grootte en kleur. Nu zien we steeds meer geurende planten in het sortiment. Ongeveer een derde van de mensen is bij het ervaren van de leefomgeving sterk ingesteld op ruiken. Iedere generatie heeft zo zijn eigen associaties met de geur van beplanting uit de omgeving van zijn of haar jeugd. Door geuren te ruiken die we herkennen, voelen we ons veilig. Geurende beplanting is daarom ook heel goed toepasbaar in groene ruimten voor personen met dementie.
 

 Aangename geuren
Bij het toepassen van geurende beplanting is het aan te bevelen om te gaan voor geuren die algemeen bekend zijn en als prettig worden ervaren. Vooral geuren die associaties hebben met wat wij in het dagelijkse leven tegenkomen, worden door de meeste mensen als aangenaam ervaren. Denk bijvoorbeeld aan appel, citrus, chocolade, lavendel, mint, roos en vanille. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een parfumborder. Of een geurborder met beplanting die tevens dient als plukborder voor een geurend boeket.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto:
Het toevoegen van geurende beplanting bij een zithoek, (dak)terras of balkon versterkt de totaalbeleving. Ook dicht bij een raam of deuropening, zodat men eveneens binnen van de geuren kan genieten. Geurende klimplanten zijn hiervoor goed toepasbaar. Voor mensen die werken en vaak alleen ‘s avonds van de tuin kunnen genieten is het een idee om geurende beplanting dicht bij het terras te plaatsen voor meer beleving. 

Voorbeelden
Kijk in de vernieuwde handleiding De Levende Tuin. Recent onderzoek is vertaald naar 210 pagina’s praktische informatie en inspirerende voorbeelden. Voor particulieren en woningbouw. Voor groen bij bedrijven, scholen en zorginstellingen. En in de openbare ruimte. Met handige tips.
 
Direct bestellen; voor VHG-leden is de introductieprijs van toepassing (zie ledengedeelte VHG-website).

 

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten