Opdrachtgevers:

Gevraagd: tijdelijke hopen groenafval voor onderzoek naar Aspergillus fumigatus

Gevraagd: tijdelijke hopen groenafval voor onderzoek naar Aspergillus fumigatus

donderdag 2 juli 2020

Gevraagd: tijdelijke hopen groenafval voor onderzoek naar Aspergillus fumigatus

CLM Onderzoek en Advies is op zoek naar hopen groenafval die tijdelijk opgeslagen worden. In opdracht van Rijkswaterstaat doet CLM onderzoek naar het ontstaan en de verspreiding van de resistente schimmel Aspergillus fumigatus. Dit is een algemeen voorkomende schimmel die organisch materiaal afbreekt. Wanneer deze in aanraking komt met de schimmelbestrijdingsmiddelen uit de groep van azolen, kan deze schimmel hier resistent tegen worden. Hier is maar heel weinig fungicide voor nodig.

Waarom is resistentie tegen azolen een probleem? De schimmel A. fumigatus kan bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals kankerpatiënten, een ernstige longziekte veroorzaken. Deze wordt bestreden met medicinale azolen. Wanneer de schimmel echter resistent is geworden tegen azolen die in het groen en de landbouw gebruikt worden, werken de medicinale azolen niet meer. Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen hierdoor een aanzienlijke kans te sterven.

Groenafvalhopen
In afvalhopen van bollen, groencompostering en houtafvalhopen ontstaat resistentie en verspreidt A. fumigatus zich. Dit is gebleken uit eerder onderzoek dat CLM samen met RadboudUMC, Wageningen Universiteit en RIVM heeft gedaan. Afvalhopen van bollen zijn al vaak onder de loep genomen, (tijdelijke) groenafvalhopen nog niet. CLM wil daarom deze hopen bemonsteren en onderzoeken om vast te kunnen stellen of in deze hopen inderdaad resistentie ontstaat of juist niet. En mocht dat zo zijn, hoe deze dan te voorkomen.

Wij vragen daarom leden in de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland die tijdelijke hopen groenafval hebben liggen of deze binnenkort hebben, zich aan te melden bij e.roozen@vhg.org

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten