Opdrachtgevers:

Groen voor een gezonde lucht

Groen voor een gezonde lucht

donderdag 22 februari 2018

Groen voor een gezonde lucht

We willen minder CO2 in de atmosfeer en in onze gebouwen. Dit is te bereiken door het voorkomen of het compenseren van de uitstoot. Een groene oplossing draagt bij aan minder CO2 en meer frisse, gezonde lucht. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Informatie en inspiratie daarvoor vindt u in de vernieuwde handleiding De Levende Tuin. 

 

Wat
Alle vormen van groen nemen CO2 op en geven zuurstof af. Zo helpt groen de lucht te zuiveren, zowel binnen als buiten. Dat is belangrijk in stedelijke gebieden met relatief veel mensen in gebouwen en veel verkeer en industrie.

Sommige plantensoorten zijn beter in het verwijderen van specifieke verontreinigingen dan andere soorten. Zo zijn vooral grote loofbomen, naaldbomen, gevelgroen en mossen heel goede ‘fijnstofverwijderaars’. 

Hoe
Door aandacht te hebben voor bijvoorbeeld luchtkwaliteit, biodiversiteit, duurzame materialen, temperatuur en bodem. En de juiste beplanting op de juiste plek. In het ontwerp, de aanleg en het onderhoud.

Ook aandacht voor het behouden van grote bomen is van belang. Dat levert veel winst op. Bomen beginnen vanaf hun 40ste levensjaar optimaal hun functies uit te oefenen. Belangrijk is dat ze voor het uitoefenen van hun vele functies op de juiste plaats staan met goede groeicondities. 

Voorbeelden
Kijk in het vernieuwde handboek De Levende Tuin. Recent onderzoek is vertaald naar 210 pagina’s praktische informatie en inspirerende voorbeelden. Voor particulieren en woningbouw. Voor groen bij bedrijven, scholen en zorginstellingen. En in de openbare ruimte. Met handige tips. 

Direct bestellen; voor VHG-leden is de introductieprijs van toepassing (zie ledengedeelte VHG-website).

 

 

Foto: De bladeren van deze paardenkastanje filteren per jaar 1.500 gram fijnstof uit de lucht. Een gelijkwaardige filterinstallatie is na 10 jaar versleten, kost €200.000,- en gebruikt voor € 5.500,- aan stroom per jaar. De boom van 150 jaar heeft een bladoppervlak van 3.000 m2; dit is gelijk aan 500 bomen van 10 jaar oud!

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten