Opdrachtgevers:

Kabinet wil Nederland opnieuw inrichten tegen weersextremen

Kabinet wil Nederland opnieuw inrichten tegen weersextremen

donderdag 23 januari 2020

Kabinet wil Nederland opnieuw inrichten tegen weersextremen

Om Nederland bestand te maken tegen extreem weer, zoals piekbuien en langdurige droogte, moet er komende jaren extra worden geïnvesteerd. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) stelt daarom voor om de Waterwet te wijzigen, zodat er meer geld beschikbaar komt voor de aanpak van wateroverlast. Om projecten op korte termijn vanuit de Rijksoverheid te steunen, stelt de minister dit jaar bovendien ook bijna 5 miljoen euro extra beschikbaar voor vijf regionale proefprojecten. Dit biedt kansen voor de groensector, die hierbij aan kan sluiten met de concepten voor De Levende Tuin, Het Levende Gebouw en op termijn De Levende Openbare Ruimte.

Van de 24 aanvragen voor een financiële impuls heeft de minister gekozen voor de pilotprojecten van de gemeenten Eindhoven, Horst aan de Maas, Dordrecht, Enschede en de provincie Gelderland. Zo wordt in Dordrecht een nieuw stadspark aangelegd dat gaat fungeren als natuurlijke klimaatbuffer, zodat omliggende wijken minder wateroverlast hebben en ook hitte kunnen opvangen. In Enschede wordt een stadsbeek aangelegd waardoor de wijken Pathmos en Stadsveld niet meer overstromen bij extreme langdurige regen.

Bestuursakkoord
In het bestuursakkoord Klimaatadaptatie is eind 2018 afgesproken dat er de komende jaren zo'n 600 miljoen euro wordt vrijgemaakt om de problematiek als gevolg van klimaatverandering aan te pakken. Onderdeel daarvan is dat decentrale overheden hulp krijgen om de zogeheten klimaatadaptatie te versnellen, waarvoor net zoals vorig jaar zo'n 5 miljoen euro in verschillende pilotprojecten is gestoken.

Deltafonds
Zodra de wetswijziging is doorgevoerd, kan vanaf januari 2021 geld uit het Deltafonds ingezet worden voor klimaatadaptatieprojecten. De circa 1 miljard euro die jaarlijks beschikbaar is, kon tot nu toe namelijk alleen worden geïnvesteerd in kustbescherming, hoogwaterbescherming in het rivierengebied en in zoetwatervoorziening.

Zie hier voor meer informatie over de vijf projecten.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten