Opdrachtgevers:

Kleur in De Levende Tuin

Kleur in De Levende Tuin

donderdag 29 maart 2018

Kleur in De Levende Tuin

Veel voorjaarsbloemen zijn geel. Gele bloemen absorberen het eerste zonlicht extra goed. Bestuivers zoals bijen en hommels kunnen deze bloemen extra goed zien. En dat is nog maar één voorbeeld van wat kleur kan doen! Pas kleuren toe en kijk daarbij verder dan de kleurentrends. Met informatie en inspiratie uit de vernieuwde handleiding De Levende Tuin, kunt u als groenprofessional kleurgebruik toepassen dat op verschillende vlakken meerwaarde heeft voor de tuinbezitter.

Wat
Wij hebben als mens 95% van onze bestaansgeschiedenis doorgebracht in een natuurlijke, groene omgeving. Onze zintuigen zijn hier nog helemaal op ingesteld. Uitgesproken kleurentrends in het sortiment en materialen wisselen vaak per jaar. Een tuin wordt meestal aangelegd voor de langere termijn. Kies daarom voor kleuren die passen bij de gewenste beleving. Dit is meer tijdloos en duurzaam.

Hoe?
Het zien van kleuren doet bijvoorbeeld iets met onze gevoelstemperatuur. Een rode ruimte ervaren we als koud bij 11 °C en een blauwe ruimte al bij 15 °C. Kies in ons klimaat voor veranda’s en tuinkamers met warme kleuren. Witte of lichte kleuren zorgen voor minder warmte op hete dagen.

Witte, pastelkleurige elementen of bloemen lichten voorts op bij het maanlicht. Er is dan minder verlichting nodig. Zo wordt ook het bioritme van allerlei nachtdieren minder verstoord.

Voor ouderen of zieken met uitzicht vanuit het raam is seizoenbeleving een welkome afwisseling. Pas dan beplanting toe die goed te onderscheiden is vanuit de kamer met sprekende vrolijke kleuren. Beplanting die ook kleurrijke vlinders en vogels aantrekt.

 

Herkenning  In nieuwbouwwijken is het vaak lastig om de weg te weten, doordat huizen en straten op elkaar lijken. Voor bezoekers, ouderen, Alzheimerpatiënten en kinderen is het zinvol om in de straten verschillende boomtypen of kleurenborders aan te planten. Dit draagt bij aan een betere oriëntatie in de wijk en herkenning van de eigen straat. Daarnaast draagt een diverse beplanting bij aan de biodiversiteit in de omgeving en minder ziekten/plagen.

Voorbeelden
Kijk in de vernieuwde handleiding De Levende Tuin. Recent onderzoek is vertaald naar 210 pagina’s praktische informatie en inspirerende voorbeelden. Voor particulieren en woningbouw. Voor groen bij bedrijven, scholen en zorginstellingen. En in de openbare ruimte. Met handige tips. 

Direct bestellen; voor VHG-leden is de introductieprijs van toepassing (zie ledengedeelte VHG-website).

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten