Opdrachtgevers:

Klimaatarboretum in Barendrecht feestelijk geopend

Klimaatarboretum in Barendrecht feestelijk geopend

donderdag 18 juni 2020

Klimaatarboretum in Barendrecht feestelijk geopend

In Barendrecht is vrijdag 12 juni het vierde klimaatarboretum van Nederland geopend. Het is een van de onderzoeksprojecten van de Research Fellow Urban Forestry aan de TU Delft, een initiatief van VHG. Het bos omvat 21 verschillende bomen in mobiele containers. Onderzocht zal worden hoe de verschillende soorten bomen bijdragen aan het koelen van de omgeving. Daarnaast is het klimaatarboretum in Barendrecht onderdeel van de vernieuwing van het opleidingsprofiel van Lentiz MBO in samenwerking met Kim van der Leest. Diverse thema’s uit De Levende Tuin, Het Levende Gebouw, Vertical Farming en Social Design komen in de inrichting van de locatie samen.

Het klimaatarboretum in Barendrecht is gerealiseerd op een bijzondere locatie, namelijk in de stationstuinen van Loods38 op het terrein van Dutch Fresh Port. Hier krijgen allerlei initiatieven voor vernieuwing van de voedselsector een plaats. Het project wordt ondersteund door de provincie Zuid-Holland, de gemeente Barendrecht en ondernemers uit de voedselsector. De bomen vervullen hier niet alleen een rol in het onderzoek naar hun functies voor het klimaat, maar ook als leverancier van voedsel. Er staan dan ook diverse bomen met noten en bessen tussen.

Kennis
Adri Bom, gedeputeerde Economie en Innovatie van de provincie Zuid-Holland is enthousiast over het idee. “Bomen kosten geen energie en worden in de loop der jaren steeds mooier. Ze zijn beter dan airco’s. Het is belangrijk om dit soort innovaties te stimuleren en onderzoek te doen gezien de uitdagingen in de regio, de provincie en ook op wereldniveau. De stedelijke opgave die we hebben, moet hand in hand gaan met vergroening.” Blom pleitte voor meer bomen in het straatbeeld en op daken en meer groen tegen gevels. “Nederland heeft de kennis, die kunnen we vermarkten. Laten we ambassadeurs worden van die kennis.”

In het VHG Magazine van juni leest u meer over de klimaatarboreta en het onderzoek dat de TU Delft daar doet. In het magazine van augustus zal een artikel zijn gewijd aan het onderwijsproject van Lentiz MBO in deze tuin in Barendrecht.

 

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten