Opdrachtgevers:

Let op: spookfacturen in omloop

Let op: spookfacturen in omloop

donderdag 15 februari 2018

Let op: spookfacturen in omloop

VHG krijgt regelmatig meldingen van leden dat er phishing- en malwaremails (alerts) en nepfacturen (spookfacturen) in omloop zijn. Spookfacturen wekken qua inhoud vaak de suggestie dat er al een klantrelatie met de ondernemer bestaat, terwijl dat niet zo is. Om deze spooknota’s van echte facturen te onderscheiden, is het van belang op de kleine lettertjes te letten. Vervolgens is het zaak er op de juiste manier mee om te gaan. VHG heeft daarom voor haar leden een modelbrief acquisitiefraude/ spooknota ontwikkeld. 

 

Waaraan herken ik een spookfactuur?
Een spooknota is een aanbieding die heel erg op een factuur lijkt. Het document bevat bijvoorbeeld een klantnummer en een logo, soms zelfs van bestaande bedrijven of (overheids)instanties. Pas in de kleine lettertjes leest u dat er slechts sprake is van een offerte. Vaak staat daar de zinsnede: ‘dit is een offerte (aanbieding)’. Het is van belang hier alert op te zijn! Als het namelijk inderdaad een offerte is dan heeft u geen betalingsverplichting. U hoeft zo’n spooknota niet ondertekend te retourneren, ook al wordt daarnaar gevraagd.

Ik heb een spookfactuur ondertekend, wat nu?
Heeft u toch getekend, dan is het mogelijk de overeenkomst binnen 14 dagen na ondertekening te annuleren. Vraag een bevestiging van annulering.

Modelbrieven
VHG heeft speciaal voor haar leden een modelbrief acquisitiefraude/ spooknota ontwikkeld. Daarmee kunt u middels een aangetekende brief of aangetekende mail reageren op een spookfactuur of op acquisitiefraude. U kunt ze hier bekijken en downloaden voor gebruik:

Modelbrief acquisitiefraude spooknota

Modelbrief acquisitiefraude telefonisch

Modelbrief acquisitiefraude aanbieding en bevestiging

Meer informatie:
Om te controleren of u te maken heeft met een spookfactuur, kunt u de Fraudehelpdesk raadplegen. Daar kunt u ook melding maken van brieven en e-mails van dubieuze afzenders. Wij raden u aan dat altijd te doen. De Fraudehelpdesk houdt de actuele meldingen over fraude bij via haar website

Voor vragen en advies over dit onderwerp kunt u contact opnemen met VHG Ondernemershelpdesk via ledencontact@vhg.org of (030) 659 56 50. 

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten