Opdrachtgevers:

Maanplein Tree Ground Solutions Boomproject van het Jaar 2017

Maanplein Tree Ground Solutions Boomproject van het Jaar 2017

donderdag 28 september 2017

Maanplein Tree Ground Solutions Boomproject van het Jaar 2017

De BvhJ-vakjury heeft het project Maanplein van Tree Ground Solutions uitgeroepen tot Boomproject van het Jaar 2017. De uitreiking vond op 28 september plaats in de Utrechtse Jaarbeurs, tijdens de Dag van de Openbare Ruimte. De jury is onder de indruk van de impact van dit project en de uitstekende low-tech realisatie: “Deze bomen maken de nieuwbouw van het plein meteen vertrouwd en versterken de complete cultuuromslag van het tot voor kort nog verloederde stationsgebied in Heerlen.” 

Deze spannende nationale wedstrijd wordt dit jaar voor de tweede keer door VHG Vakgroep Boomspecialisten georganiseerd en brengt het vakwerk van boomspecialist breed onder de aandacht. Uit drie nominaties heeft de vakjury het Maaneiland tot winnaar uitgeroepen. Ook het Bomencarré Centrumeiland IJburg van Nationale Bomenbank BV en Het Witte Lint nabij Zutphen en Eefde van Boomkwekerij Udenhout waren genomineerd

Inspirerend ‘waarom’
Het Maanplein is een onderdeel van het gedurfde bouwproject ‘Maankwartier’ in Heerlen. De vijf grote honingbomen (Styphnolobium japonicum) hebben daar een essentiële rol, zo blijkt uit het rapport van de vakjury: “Het ‘waarom’ van dit project is heel duidelijk en mag groenbeheerders en boomspecialisten in het land inspireren om bomengroen te zien als een waardevol deel van een groter geheel, met een groter doel,” stelt de jury in het eindoordeel. “Want deze vijf honingbomen dragen bij aan de fijne, veilige en luxe beleving van de openbare ruimte, een juiste impuls; iets dat decennialang heeft ontbroken in het sterk verwaarloosde en criminele stationsgebied van Heerlen. Hun maatschappelijke en visuele impact in combinatie met de uitstekende vakkundige aanleg, maakt dit boomproject tot de winnaar: een in alle opzichten aansprekend Boomproject van het Jaar 2017!”

 

Erwin van Herwijnen: "Ik ben hartstikke trots! Met dit project laten we als projectteam en gemeente in het klein zien hoe bomen onlosmakelijk deel uitmaken van de gezonde toekomstbestendige stad waar extreme weersomstandigheden steeds meer aanwezig zullen zijn."

 

Low tech
De jury is enthousiast dat de boomplaats zonder ingewikkelde en onderhoudsgevoelige technologie is ingericht. “Het ‘simplistische’ en klimaatbestendige systeem voor regenwaterafvoer en irrigatie door de capillaire werking is een duurzame en betaalbare keuze, die als voorbeeld dient voor vergelijkbare projecten in stedelijke verdichtingsgebieden,” aldus het juryrapport.

Op hun groene grasterpen versterken de vijf bomen het gewenste ‘vertrouwde’ en aangename gevoel dat de bouwstijl van het hele project oproept: door hun volwassen omvang is het alsof de in maart 2017 geplante bomen er al jaren staan.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Groepen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten