Opdrachtgevers:

Nieuwe achtergrondwaarden PFAS

Nieuwe achtergrondwaarden PFAS

donderdag 2 juli 2020

Nieuwe achtergrondwaarden PFAS

Staatssecretaris Van Veldhoven versoepelt de regels voor PFAS-houdende grond. Zij neemt deze maatregel op basis van nieuw onderzoek van het RIVM en Deltares. De achtergrondwaarde voor landbodem gaat van 0,8 microgram per kilo grond naar 1,4 microgram. Het Tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie wordt aangepast, mede op basis van de onderzoeken.

Branchevereniging VHG is blij met deze verruiming, waar zij samen met de andere brancheorganisaties binnen de koepels VNO-NCW en MKB Nederland op heeft aangedrongen. Het betekent dat nagenoeg alle grond weer gewoon in de omgeving kan worden toegepast.

Achtergrondwaarde
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft onderzocht wat de concentraties van de stoffen PFAS zijn in de bodem op landbouw- en natuurlocaties verspreid over Nederland. Op basis van de concentraties zijn voor twee veelvoorkomende PFAS (PFOS perfluoroctaansulfonaten en PFOA perfluoro octanoic acid) zogenoemde achtergrondwaarden bepaald. Een achtergrondwaarde geeft aan hoeveel PFAS er al in de bodem zit. Als grond een lagere concentratie PFAS heeft dan de achtergrondwaarde, dan kan deze grond verplaatst worden binnen de regels van het Besluit bodemkwaliteit.

Compleet landelijk beeld
In 2019 leidde het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu al tijdelijke achtergrondwaarden af. Die waarden waren gebaseerd op beschikbare metingen van onderzoek van andere partijen naar PFAS-concentraties in relatief schone gebieden. Om een compleet landelijk beeld te krijgen van de aanwezigheid van PFAS in de bodem heeft het RIVM nieuw onderzoek gedaan op meer dan 100 locaties in Nederland. Daarmee vormt dit onderzoek een afspiegeling van het bereik van de concentraties die kunnen worden aangetroffen in het landelijk gebied.

Grondwerk
PFAS zijn door de mens gemaakte stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. De laatste jaren bleken PFAS op meer plekken in het milieu voor te komen dan eerder gedacht. Ze worden in veel producten gebruikt. Daardoor zijn deze stoffen in het milieu terechtgekomen. Om ze niet verder te verspreiden zijn regels ingesteld voor de verplaatsing van vervuilde grond. Vorig jaar viel daardoor veel grondverzet- en baggerwerk stil. Ook de bouw en de groenbranche hadden er veel last van.

Bron: NOS en RIVM

Lees meer over dit onderwerp

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten