Opdrachtgevers:

Nieuwe VHG-leveringsvoorwaarden maken hergebruik van groene reststromen mogelijk

Nieuwe VHG-leveringsvoorwaarden maken hergebruik van groene reststromen mogelijk

donderdag 3 januari 2019

Nieuwe VHG-leveringsvoorwaarden maken hergebruik van groene reststromen mogelijk

Per 1 januari 2019 zijn nieuwe VHG-leveringsvoorwaarden van kracht. Vanwege het hergebruik van groene reststromen zijn in artikel 10 van de VHG-Consumentenvoorwaarden en in artikel 12 van de VHG-Business to businessvoorwaarden enkele aanvullende bepalingen opgenomen. Deze aanpassingen houden verband met de huidige wet- en regelgeving die het hergebruik van groene reststromen, zoals groenafval, hout en maaisel, vooralsnog beperken. Door het opnemen van aanvullende bepalingen in de VHG-leveringsvoorwaarden worden - binnen de kaders van de huidige wet- en regelgeving - de mogelijkheden tot het hergebruik van groene reststromen verruimd. In de nieuwe artikelen worden deze vrijkomende restmaterialen niet per definitie als afvalstoffen gedefinieerd, maar als bouwstoffen voor hergebruik. Deze nieuwe leveringsvoorwaarden komen - inclusief twee voorbeeldbrieven waarmee u uw opdrachtgevers kunt informeren - via de VHG-website beschikbaar onder downloadbare ondernemerstools, projectdossier. 

In beide artikelen wordt aangegeven dat de aannemer zorgt voor een milieu hygiënisch verantwoorde verwijdering van de afval- en/of reststoffen die bij de uitvoering van zijn werkzaamheden vrijkomen. De kosten die hieruit voortkomen zijn voor rekening van de opdrachtgever. De aannemer maakt van de groene reststromen zoals groenafval, snoeihout, maaisel etc. bewust een product, bijvoorbeeld hoogwaardige schone houtsnippers, en voert die reststromen niet af als afvalstof. Dit product wordt gebruikt voor bijvoorbeeld duurzame energieopwekking in een biomassacentrale, recycling als bodemverbetering, ophoging of afdekking.

Hergebruik is gewaarborgd
De aannemer staat er voor in dat hergebruik van het product wordt gewaarborgd, verantwoord is en dat het product voldoende hoogwaardig is. Verder staat de aannemer er voor in dat wordt voldaan aan relevante wet- en regelgeving. Door ondertekening van de algemene voorwaarden stemt de opdrachtgever in met de toepassing van de groene reststromen door de aannemer als verantwoorde benutting en dat de aannemer de reststromen niet ontdoet als afvalstof. Eventuele bijkomende kosten voor de verantwoorde benutting zijn voor rekening van de ondernemer. De nieuwe leveringsvoorwaarden vindt u hier en hier

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten