Opdrachtgevers:

Onderzoek: Korten op subsidie praktijkleren kost overheid meer dan het oplevert

Onderzoek: Korten op subsidie praktijkleren kost overheid meer dan het oplevert

vrijdag 13 september 2019

Onderzoek: Korten op subsidie praktijkleren kost overheid meer dan het oplevert

De overheid snijdt zichzelf flink in de vingers als het zou schrappen in de subsidieregeling praktijkleren, die bedrijven tegemoet komt in hun kosten voor het opleiden van MBO-studenten via de Beroepsbegeleidende Leerwerk (BBL). Uit onderzoek van SEO, in opdracht van MKB-Nederland, VNO-NCW en twintig branches, blijkt namelijk dat de overheid zélf financieel het meest profiteert van de BBL.

De ondernemersorganisaties hebben SEO opdracht gegeven om de maatschappelijke kosten en baten van de BBL in kaart te brengen, omdat de subsidieregeling praktijkleren steeds weer onder vuur ligt. “Aan het begin van deze kabinetsperiode heeft minister Van Engelshoven nog geprobeerd de regeling helemaal af te schaffen”, stelt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. “Zij vindt dat bedrijven van de BBL profiteren en die dan dus ook maar in zijn geheel zelf moeten betalen. Maar er klopt niets van die redenering.”

Het SEO-onderzoek laat zien dat alle betrokken partijen profiteren van de BBL (1 dag school, 4 dagen bij bedrijf): werkgevers, studenten én vooral de overheid. Van de totale baten van de BBL – bijna € 1,4 miljard – komt € 962 miljoen bij de overheid terecht, ondanks de € 194 miljoen die ze jaarlijks uittrekt voor de subsidieregeling praktijkleren. Dat komt onder meer omdat de BBL de overheid veel minder kost dan de Beroepsondersteunende Leerweg (BOL, 5 dagen school), BBL-studenten eerder verdienen en dus belasting betalen, eerder een baan hebben en in de eerste tien tot vijftien jaar van hun loopbaan gemiddeld meer verdienen dan een BOL-student.

Bedrijven profiteren eveneens van de BBL, maar hebben ook aanzienlijke kosten. Een BBL-student kost een bedrijf per jaar gemiddeld €13.000; het subsidiebedrag bedraagt circa €2.500. Werkgevers betalen de begeleiding van studenten, gemiddeld 45% van de opleidingskosten, reiskosten, enzovoorts. Opgeteld gaat het om € 422 miljoen.

Maatschappelijke betekenis
“De BBL is een uitermate belangrijke leerweg met maatschappelijke betekenis”,  zegt Vonhof. “Het is een fantastische route voor jongeren die niet gedijen in een theoretische leerweg als de BOL en werkgevers waarderen de BBL enorm. Jongeren worden up-to-date opgeleid en dat wordt alleen maar belangrijker, omdat in diverse sectoren de ontwikkelingen zo snel gaan, dat scholen ze niet meer kunnen bijhouden.”

Ook in het kader van een leven lang ontwikkelen is de BBL relevant, omdat het de enige route in het MBO is waar leren en werken (en dus verdienen) worden gecombineerd. En statushouders bijvoorbeeld, kunnen via de BBL het leren van de taal en het integreren in de Nederlandse maatschappij combineren met het leren van een vak.

“Het is penny wise, pound foulish om daarop te willen bezuinigen”, stelt de voorzitter van MKB-Nederland. “En het is van de zotte dat we het behoud van de subsidieregeling voor bedrijven steeds weer moeten bevechten.”

Vast bedrag
MKB-Nederland en VNO-NCW willen dat de subsidiepot voor praktijkleren in het vervolg gaat meegroeien met het aantal studenten dat voor de BBL kiest. “Het aantal BBL-studenten groeit alweer jaren, en dat betekent dat bedrijven nu al steeds minder subsidie per student krijgen. Stel een vast bedrag van € 2.700 per student per jaar vast. Dat geeft werkgevers zekerheid en vertrouwen. En het voorkomt dat ze op den duur minder BBL-plaatsen aanbieden en op zoek gaan naar goedkopere oplossingen. En ook met een vast bedrag is de overheid nog altijd spekkoper.”

Bron: VNO-NCW en MKB Nederland

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten