Opdrachtgevers:

Ontspannen in De Levende Tuin

Ontspannen in De Levende Tuin

donderdag 31 mei 2018

Ontspannen in De Levende Tuin

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het zien van groen stress vermindert en dat we in een groene omgeving sneller herstellen van stress. Dit is belangrijk in onze huidige maatschappij met zoveel prikkels. Met informatie en inspiratie uit de vernieuwde handleiding De Levende Tuin kan de groenprofessional komen tot groene oplossingen die bijdragen aan een ontspannen omgeving.


Wat
De ontspanning die we ervaren door groen, heeft sterk te maken met de zich telkens herhalende patronen in de natuur. Deze patronen vinden we overal terug in bomen, takken en bladeren. Het kost ons weinig inspanning om aandacht te hebben voor de natuur en erin te verblijven. Daarnaast werkt de kleur van het groen rustgevend.

Natuurlijke stimuli zoals het zien van bloemen of vlinders trekken onze aandacht zonder dat dit veel moeite kost. En werken zo ontspannend.

Hoe
Voor ontspanning kan uitzicht op aantrekkelijk groen al werken, naast het echt in het groen zijn. Het beste werkt een passende zintuiglijke totaalbeleving. Die is te creëren door aandacht te hebben voor Kleur, Geur, Geluid, Water, Biodiversiteit en Voedsel/Bloemen.

Lichte en koele kleuren (blauw, paars en wit), dragen bij aan een meer ontspannen sfeer. Ook natuurlijke materialen doen dat.

 


Yogatuin van totale ontspanning. De tuin of groene ruimte is ook een uitstekende plek voor yoga of meditatie. Een natuurlijke omgeving ondersteunt bij ademhalingsoefeningen. Combineer de plek met rustgevende geluiden, geuren en kleuren van de beplanting. Zorg voor bescherming tegen eventuele tocht of voor gewenste schaduw.

 

Voorbeelden
Kijk in de vernieuwde handleiding De Levende Tuin. Recent onderzoek is vertaald naar 210 pagina’s praktische informatie en inspirerende voorbeelden. Voor particulieren en woningbouw. Voor groen bij bedrijven, scholen en zorginstellingen. En in de openbare ruimte. Met handige tips. 

Direct bestellen; voor VHG-leden is de introductieprijs van toepassing (zie ledengedeelte VHG-website).

Dit was het laatste artikel in deze serie over de verschillende aspecten van De Levende Tuin. Wilt u nog eens wat nalezen? U vindt alle artikelen binnenkort op de VHG-website.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten