Opdrachtgevers:

OOGSt-fonds: nieuw financieel fundament voor onderzoek naar bomen en groen

OOGSt-fonds: nieuw financieel fundament voor onderzoek naar bomen en groen

donderdag 27 september 2018

OOGSt-fonds: nieuw financieel fundament voor onderzoek naar bomen en groen

Op donderdag 27 september zet wethouder Richard de Mos van de gemeente Den Haag het OOGSt-fonds officieel in gang. Met het OOGSt-fonds krijgt onderzoek naar bomen en groen in Nederland een nieuw financieel fundament. En dat is nodig. Door bezuinigingen verdween steeds meer ‘groene’ onderzoekscapaciteit. Tegelijkertijd is groen steeds waardevoller geworden als instrument op thema’s als gezondheid, tegengaan van hittestress en fijnstof, waterberging en leefbaarheid.  Branchevereniging VHG neemt zitting in het bestuur van het OOGSt-fonds.

Onderzoekscapaciteit veiligstellen
Door bezuinigingen is de afgelopen jaren steeds meer onderzoekscapaciteit verdwenen. Er zijn nauwelijks nog Nederlandse onderzoekers die zich volledig op het groene vakgebied kunnen richten. In brede kring wordt grote urgentie ervaren om onderzoekscapaciteit voor het groene vakgebied in Nederland veilig te stellen. Deze urgentie wordt gedeeld door zowel opdrachtnemers als opdrachtgevers. Er zijn veel vragen te beantwoorden over ziekten en plagen en over het nieuwe sortiment dat nodig is door klimaatverandering.

Gedragen door gemeenten én boomkwekerijsector
De afgelopen jaren hebben gemeenten en de boomkwekerijsector veelvuldig overleg gevoerd om een nieuwe financiële basis te realiseren. Op initiatief van de G32-gemeenten is besloten tot het OOGSt-fonds: voor Ontwikkeling Onderzoek Groen in de Stad. De gelden worden ingezameld en beheerd door Vereniging Stadswerk Nederland. Stadswerk heeft geen winstoogmerk en is zelf niet betrokken bij de uitvoerende zaken als het gaat om onderzoek, aankoop of realisatie van projecten. Voor het beheer is Stichting OOGSt-fonds opgericht. Het bestuur wordt gevormd door vertegenwoordigers van gemeenten, een vertegenwoordiger namens de (boomkwekerij)sector en een vertegenwoordiger namens de Branchevereniging VHG.

Klimaatbestendige, leefbare stad
Bij de prioritering van het onderzoek richt de kerngroep zich in eerste instantie op onderzoek naar het sortiment (korte termijn) en onderzoek naar bomen of groen voor de klimaatbestendige duurzame stad (lange termijn). Het OOGSt-fonds verwerft haar middelen uit stortingen door gemeenten en een vrijwillige afdracht (van € 2,00 per boom, lichte maat bomen € 1,00) aan het fonds door leveranciers.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten