Opdrachtgevers:

Opening verbreding Waterlandseweg en groene etalages

Opening verbreding Waterlandseweg en groene etalages

woensdag 25 april 2018

Opening verbreding Waterlandseweg en groene etalages

Flevolands gedeputeerde Jaap Lodders heeft dinsdag 24 april jongstleden de verbrede Waterlandseweg (N305) officieel geopend. Tegelijkertijd werd het startschot gegeven voor de realisatie van zes groene etalages langs deze weg in het kader van de Floriade 2022. Dat deden de gedeputeerden Jaap Lodders en Jan-Nico Appelman, wethouder Tjeerd Herrema van Almere en Egbert Roozen, directeur Branchevereniging VHG.

Almere beter bereikbaar
De verbreding van de Waterlandseweg van twee naar vier rijbanen is nodig om Almere, vanwege de groei van de stad, bereikbaar te houden. De verdubbeling van de weg garandeert dat autoverkeer ook in de toekomst vlot en veilig doorstroomt. Niet alleen voor automobilisten, maar ook voor voetgangers, fietsers en dieren is de weg nu veiliger. Zo is de tunnel bij de Kemphaan verlengd, waardoor fietsers en voetgangers de Waterlandseweg veilig kunnen oversteken en worden eind 2018/begin 2019 buiten de eerste werkzaamheden zichtbaar voor de bouw van een fiets/voetgangersbrug over de weg en Hoge Vaart. De brug wordt aangelegd ter hoogte van bedrijventerrein Stichtsekant en de Groene Kathedraal. Voor kleine dieren is de ecoduiker (hierbij is in de waterbuis een richel aangebracht waar de dieren overheen kunnen lopen) tussen de Lange Wetering en de Kemphaan verlengd en is tussen de Stichtsekant en de Vogelweg een faunaduiker (een buis onder de grond) aangelegd. “De weg rijdt vlot door, is veilig en blijft groen. Want door de brede middenberm met bomen blijft het boskarakter van de weg behouden en het oostelijk weggedeelte sluit juist meer aan bij het open polderlandschap”, aldus gedeputeerde Jaap Lodders.

Ook de komende jaren blijven het Rijk, de provincie Flevoland en de gemeente Almere investeren in wegen in en rond de stad om de bereikbaarheid van Almere in de pas te laten lopen met de groei van de stad.

Groene toegang naar Floriade
De aanleg van ‘etalages’ versterkt het groene karakter van de weg.  Ze zijn onderdeel van de actie ‘Floriade 2022, de weg er naar toe’. Op zes plekken langs de verbrede Waterlandseweg, straks herkenbaar aan landmarks, worden bomen en struiken geplant die passen bij een thema. De eerste etalage heeft als thema biodiversiteit en wordt een groen markant en informatief object, dat bijdraagt aan bewustwording over Growing Green Cities (de gezonde groene steden): het thema van de Floriade 2022. De thema’s van de andere etalages zijn: water, energie, gezondheid, economische waarde en luchtkwaliteit. De hoveniersbedrijven zorgen voor de aanleg van de etalages. “De tijd dat groen decoratie was is voorbij. Met de etalages willen we laten zien welke baten groen vervult voor de kwaliteit van onze leefomgeving, de biodiversiteit en de gezondheid van mensen. Deze baten passen binnen de boodschap van de Floriade rondom de Growing Green Cities. Zonder groen geen leefbare steden!”, zegt Egbert Roozen, directeur Branchevereniging VHG.

Kennisontwikkeling
“Met de aanleg van de etalages investeren we ook in onderzoek en onderwijs”, zegt gedeputeerde Jan-Nico Appelman. “Met Aeres hogeschool en het Wellantcollege wordt een onderzoeksprogramma opgezet om in de praktijk te testen en onderzoeken hoe groen bijdraagt aan verbetering van de leefomgeving”. De etalages zijn een coproductie van Branchevereniging VHG,  Aeres Hogeschool, Wellantcollege, provincie Flevoland, de gemeente Almere en Staatbosbeheer. Meer informatie over dit project staat op de website Floriade 2022, de weg er naar toe.

Foto: De houten bloembakken zijn gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten