Opdrachtgevers:

Per 1 januari 2020 nieuw btw-nummer voor eenmanszaken

Per 1 januari 2020 nieuw btw-nummer voor eenmanszaken

donderdag 6 februari 2020

Per 1 januari 2020 nieuw btw-nummer voor eenmanszaken

Alle eenmanszaken in Nederland hebben eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer (btw-id) gekregen van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met uw oude btw-nummer, dat het BSN-nummer (burgerservicenummer) bevat. De afgelopen jaren is onder andere door privacybescherming en identiteitsfraude weerstand gerezen tegen het gebruik van het BSN in het btw-nummer van eenmanszaken.

In het btw-nummer uw Burgerservicenummer (BSN) verwerken is in strijd met de AVG, zo concludeerde de Autoriteit Persoonsgegevens. Zij oordeelde dat er een ander systeem moet komen. 

U moet uw eigen administratie en praktijk aan het nieuwe btw-id aanpassen. Leveranciers van administratieve software moeten zorgen dat hun producten nu kunnen omgaan met het nieuwe nummer.

Twee nummers voor eenmanszaken

Sinds januari hebben eenmanszaken daarom twee nummers:

·         een btw-identificatienummer (btw-id);

·         een omzetbelastingnummer.

Btw-identificatienummer
Het btw-identificatienummer (btw-id) is het nieuwe nummer waarin het BSN niet is verwerkt. Als ondernemer moet u dit nummer vanaf 1 januari 2020 gebruiken bij contacten met klanten en leveranciers. Het is voor extern gebruik. Dit nummer moet op bijvoorbeeld facturen en websites staan. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Het btw-id bestaat uit 14 tekens: landcode NL, 9 cijfers, de letter 'B' en een controlegetal van 2 cijfers.

Omzetbelastingnummer
Het omzetbelastingnummer is het oude btw-nummer waarin het BSN is verwerkt. Uitsluitend voor de communicatie met de Belastingdienst blijft u het oude, op uw BSN gebaseerde nummer, gebruiken. Dat heet vanaf nu het omzetbelastingnummer.

Bron: ondernemersplein.kvk.nl

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten