Opdrachtgevers:

Prinsjesdag 2017: Stresstest klimaat voor gemeenten

Prinsjesdag 2017: Stresstest klimaat voor gemeenten

donderdag 21 september 2017

Prinsjesdag 2017: Stresstest klimaat voor gemeenten

De overheidsfinanciën staan er netjes bij en de werkloosheid daalt onder de 400.000. Met de rugwind van de economische groei trekken ook de lonen en inflatie weer aan. Daarnaast zijn de afgelopen jaren belangrijke hervormingen doorgevoerd en akkoorden gesloten. Al met al laat Rutte-II met deze brugbegroting een goede basis na voor een nieuw kabinet’, aldus VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland.

Uit het Deltaplan Groen, waar Branchevereniging VHG en NVTL zich de afgelopen periode hard voor maakten, zal een aantal actiepunten tot uitvoer worden gebracht binnen het Deltaprogramma.

Aandacht nodig voor lastenverlichting
Verder is het goed te zien dat de lonen volgens het CPB weer aantrekken. Wel maken ondernemers zich zorgen over de lastendruk in Nederland. Deze kabinetsperiode zijn de lasten voor burgers en ondernemers flink toegenomen, ondanks de 5 miljard lastenverlichting waar de ondernemersorganisaties zich sterk voor hebben gemaakt. Als het beleid van aanhoudende lastenverzwaringen niet wijzigt, lopen de lasten tussen 2018-2021 met € 8 miljard op voor burgers en bedrijven. ‘Juist in tijden dat burgers en ondernemers ruimte moeten krijgen om te kunnen investeren in de toekomst is dit fnuikend voor het vestigingsklimaat’, aldus de ondernemingsorganisaties.  

Nieuwe kabinet kan nu doorpakken
De werkgeversorganisaties hopen snel een nieuw kabinet te kunnen verwelkomen. Dit is belangrijk voor onze internationale en Europese positie en om richting te geven aan de grote investeringen waar ons land voor staat in het kader van bijvoorbeeld de klimaatdoelstellingen, wonen, mobiliteit, innovatie en digitalisering. Ook zijn dringend maatregelen nodig om te zorgen dat ons vestigingsklimaat aantrekkelijk blijft en de risico’s voor werkgevers om mensen in dienst te nemen nu eens stevig worden aangepakt. Daarnaast moeten zzp’ers snel meer duidelijkheid krijgen over hun positie. 

Klimaat-stresstest: water, droogte en hitte
Branchevereniging VHG ziet daarnaast goede ontwikkelingen op het gebied van klimaatadaptatie en de rol van groen die inmiddels breed wordt erkend. Zo moeten alle gemeenten in Nederland de komende twee jaar een stresstest doen om knelpunten op het gebied van onder meer wateroverlast in kaart te brengen. Dat staat in het zogenoemde Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie, dat tegelijkertijd werd gepresenteerd en aangeboden in Den Haag. Nieuw is ook dat het Deltaplan gemeenten zich laat voorbereiden op gevolgen van hitte. Branchevereniging VHG heeft als klankbord meegewerkt aan het tot stand komen van dit Deltaplan. Met name de ruimere aandacht voor hittestress is een belangrijke toevoeging ten opzichte van eerdere jaren. Vergroening draagt in ruime mate bij aan de oplossing. 

Voorbeeldcase: Zwolle
In Zwolle, met VHG partner in de Citydeal Klimaatadaptatie, is inmiddels al zo’n ‘Nattevoetenkaart’ ontwikkeld. Hierdoor is een goed beeld ontstaan van hoe de openbare ruimte bijdraagt aan wateroverlast en welke oplossingen hulp kunnen bieden. De gemeente stelt dat de Nattevoetenkaart goed helpt om bewoners bewust te maken van de problematiek. Inmiddels zijn in een buurt van Zwolle bewoners zelf begonnen hun tuinen ‘klimaatproof’ te maken, met geveltuintjes, beplanting en groene daken. Hierdoor gaat ook de kwaliteit van de woonomgeving omhoog. 

De Levende Tuin / Het Levende Gebouw
Branchevereniging VHG en haar leden heeft met het concept De Levende Tuin de oplossing in handen. Dit concept helpt de hoveniers, aangesloten bij Branchevereniging VHG, om op de wensen van de consument in te spelen en daarmee de leefomgeving verder te vergroenen. Water is een van de hoofdthema’s binnen dit concept. In aanvulling op De Levende Tuin ontwikkelt VHG tevens Het Levende Gebouw, een totaaloplossing voor de gebouwde omgeving.

VHG Videojournaal: Groene Poort in het teken van klimaatverandering

Bekijk de Nieuwsbrief Prinsjesdag 2017 van VNO-NCW en MKB Nederland

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Groepen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten