Opdrachtgevers:

Research Fellow Urban Forestry aan TU Delft van start

Research Fellow Urban Forestry aan TU Delft van start

vrijdag 12 oktober 2018

Research Fellow Urban Forestry aan TU Delft van start

Op verzoek van Branchevereniging VHG zal op de TU Delft de komende drie jaar een Research Fellow Urban Forestry worden ingevuld. Dr. René van der Velde van de TU Delft, sectie Bouwkunde, Urbanism en Landschapsarchitectuur, gaat deze vormgeven. Donderdag 11 oktober stelde René van der Velde zich voor en ging in gesprek met professionals uit het werkveld.

 

Urban Forestry is een betrekkelijk nieuw vakgebied. De steden staan voor grote uitdagingen. Bomen en bossen kunnen een belangrijke rol spelen in de duurzame toekomst van de stad, maar komen om diverse redenen in het gedrang. De verdere ontwikkeling van dit vakgebied is dan ook urgent en vereist meer academische en professionele aandacht. Om deze reden start Branchevereniging VHG in samenwerking met de TU Delft een Research Fellow(ship) Urban Forestry op de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Bomensteden
Dr. René van der Velde is landschapsarchitect en universitair hoofddocent aan de TU Delft. Samen met de ‘fellowship’ van deskundigen uit het werkveld zal hij de komende drie jaar werken aan een nieuwe ‘taal’ om de symbiose tussen steden en bomen te verbeteren. “Ik noem het Urban Forestry 1.0 waarbij we een verzameld werk maken van alle kennis die er al is over bomen in de stad en die we nog gaan ontwikkelen. Geen boek over stadsbomen, maar een boek over bomensteden.”

Vooraan in de keten
Branchevereniging VHG is erg blij met deze ontwikkeling: “Het is belangrijk om bomen een plek te laten behouden in de toenemende verdichting in de steden”, stelt directeur Egbert Roozen. “We moeten kijken wat bomen kunnen toevoegen aan de leefbaarheid van de omgeving, denk aan gezondheid, luchtkwaliteit enzovoorts. Wat voor soorten hebben op een bepaalde plek het beste effect? En hoe creëren we goede groeiplaatsen voor bomen in de dichtbebouwde steden? Dat zijn belangrijke aspecten om verder te onderzoeken en een plaats te geven in verdere stedelijke ontwikkeling. We willen bovendien bereiken dat groen – en dus ook bomen - vooraan in de ontwikkelketen komt. Ik verwacht veel kennis en informatie uit deze fellowship om daarin een grote stap te maken.”

Meer informatie
Voor meer informatie over de Research Fellow Urban Forestry kunt u contact opnemen met Marc Custers van Branchevereniging VHG via m.custers@vhg.org of 06 269 103 23.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Foto
Van links naar rechts: dr. René van der Velde, decaan Bert Geerkens en VHG-directeur Egbert Roozen ‘planten’ boompjes in het model van de proefbosopstelling die de TU Delft de komende jaren voor haar pand zal opzetten voor onderzoek.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten