Opdrachtgevers:

Scholen en bedrijven ontwikkelen samen lesmateriaal over Het Levende Gebouw

Scholen en bedrijven ontwikkelen samen lesmateriaal over Het Levende Gebouw

dinsdag 28 januari 2020

Scholen en bedrijven ontwikkelen samen lesmateriaal over Het Levende Gebouw

Scholen en bedrijven in de groensector gaan samen lesmateriaal ontwikkelen over het VHG-concept Het Levende Gebouw. Gisteren werd daarvoor op initiatief van Branchevereniging VHG de aftrap gegeven. Bij het project zijn vier onderwijsinstellingen en vier VHG-lidbedrijven betrokken.

Doel van de samenwerking is om het succesvolle VHG-concept voor Het Levende Gebouw, dat VHG in mei 2019 introduceerde, op een goede manier te integreren in het beroepsonderwijs. Al eerder werkten bedrijven en onderwijsinstellingen samen aan lesmateriaal. Zo werd vorig jaar het keuzedeel Onderhoud Sportvelden en Golfbanen gelanceerd voor leerlingen in het mbo die zich willen specialiseren.

Bedrijfsleven
De groenbedrijven kunnen inhoudelijke kennis aanleveren voor het lesmateriaal en praktijkdagen invullen. Ook kunnen ze aangeven welke kennis en vaardigheden nodig zijn binnen dit vakgebied. De ondernemers voorzien een aanzienlijke groei van opdrachten als het gaat om groen in, op, aan en bij gebouwen. Daarvoor zijn verschillende typen groenprofessionals nodig. Voor de aanleg van groendaken bijvoorbeeld, is kennis van bouw- en installatietechniek van belang, terwijl de onderhoudsmedewerker die interieurbeplanting verzorgt, moet beschikken over ‘softskills’ zoals tact en mondelinge communicatieve vaardigheden. Het lesmateriaal zou niet alleen gericht moeten zijn op de studenten in de reguliere opleidingen, maar zeker ook op de groeiende groep zij-instromers waarmee de bedrijfstak te maken heeft.

Onderwijs
De onderwijsinstellingen werken graag mee aan de ontwikkeling van dit lesmateriaal. Zij zoeken naar een betere profilering van de groenopleidingen om meer studenten naar deze opleidingen te leiden. Het Levende Gebouw kan hierin een belangrijke rol spelen, aangezien het concept jongeren aanspreekt die geïnteresseerd zijn in ‘techniek en groen’.

Goed Groen Onderwijs
VHG faciliteert deze samenwerking vanuit haar doelstelling als branchevereniging om samen met onderwijs en bedrijfsleven te zorgen voor goed groen onderwijs. Dat gebeurt onder andere binnen de negen Groene Hotspots die verspreid over Nederland worden opgezet: een verregaande krachtenbundeling op regionaal niveau tussen het groene onderwijs en het bedrijfsleven om samen te komen tot verdere ontwikkeling van het vak en het vakonderwijs.

Over Het Levende Gebouw
De handleiding Het Levende Gebouw gaat over groen op, aan en in gebouwen. Het is een boekwerk vol inspirerende ideeën voor prettige groene gebouwen. Gebouwen die bijdragen aan het integraal aanpakken van de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van wateroverlast, hittestress, energie, gezondheid, biodiversiteit en circulariteit.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten