Opdrachtgevers:

Spoedoverleg afval Eikenprocessierups

Spoedoverleg afval Eikenprocessierups

donderdag 11 juli 2019

Spoedoverleg afval Eikenprocessierups

Bij een aantal afvalverwerkingsinstallaties worden plastic zakken met afval van de Eikenprocessierups (EPR) niet meer geaccepteerd. Hierdoor kunnen deze niet afgevoerd worden bij de zogenaamde ‘ontdoenders’, groenbedrijven. Het afval zit in stevige gesloten zakken in afvalcontainers en levert dan ook  geen direct gevaar op voor de volksgezondheid op maar er is wel urgentie geboden om te komen tot een oplossing. Diverse partijen (Cumela, Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), het Kenniscentrum Eikenprocessierups, de Nederlands Vereniging voor Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB), Vereniging Afvalbedrijven en Branchevereniging VHG), hebben hierover op 10 juli spoedoverleg  gehad bij het ministerie van LNV.

Korte termijn
Belangrijkste afspraak is dat er op korte termijn een aantal maatregelen uitgewerkt wordt. Denk aan een andere manier van aanlevering van het afval en het storten van het afval. Bedrijven die hiermee te maken hebben wordt aangeraden de berichtgeving hierover de komende dagen in de gaten te houden.

Lange termijn
Naast de maatregelen op korte termijn zijn afspraken gemaakt om te komen tot een update van de Leidraad EPR. Doel daarvan is om voor de langere termijn een – door iedereen geaccepteerde – structurele oplossing te vinden voor afvalstromen.

Vragen en antwoorden
Er zijn veel vragen over de EPR. LNV heeft onlangs een website gelanceerd waarop op deze vragen antwoorden zijn geformuleerd. Deze website, www.processierups.nu is in een weektijd al meer dan 80.000 keer geraadpleegd.

Wilt u meer weten, neemt u dan contact op met Marc Custers, m.custers@vhg.org

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten