Opdrachtgevers:

Studiedagen chemievrij beheer sportvelden

Studiedagen chemievrij beheer sportvelden

donderdag 15 februari 2018

Studiedagen chemievrij beheer sportvelden

De tijd is rijp voor de Taskforce Green Deal Sportvelden om concrete stappen te zetten. De brancheverenigingen BSNC, VHG en CUMELA Nederland die deze Taskforce vormen, bereiden hun leden actief voor op het verplichte chemievrij beheer per 2021. Zo staan dit voorjaar studiedagen voor de aangesloten leden op de planning. 

 

De vraag aan de leden van de brancheverenigingen en overige bezoekers tijdens die bijeenkomsten is om innovatieve oplossingen aan te dragen voor het beheer van de sportvelden zonder gewasbeschermingsmiddelen. Of in ieder geval zo minimaal mogelijk. “De eerste studiedag vindt eind maart plaats en is een pilot voor de daaropvolgende studiedagen. Meer informatie over het programma en over de overige locaties en data volgt later”, aldus beleidsmedewerker Ingrid Sangers van Branchevereniging VHG.

Duurzaam beheer
In de Green Deal Sportvelden is afgesproken dat de verplichte aanleg en het onderhoud zonder gewasbeschermingsmiddelen officieel en formeel een feit is vanaf 2021. Dit biedt de branche de mogelijkheid om flinke stappen te zetten in het chemievrij werken. Wachten tot eind 2020 is geen optie. De afspraak betekent juist dat sportveldbeheerders meteen konden starten met het duurzame beheer. Deze werkwijze vraagt om planmatig en gespecialiseerd onderhoud. Het is daarom zaak de periode tot het verplichte chemievrij beheer te benutten om de huidige onderhoudsmethoden te analyseren en diverse alternatieven uit te proberen.

De eerste activiteiten binnen de Green Deal betroffen de ontwikkeling van een uitvoeringsprogramma en het opstarten van de monitoring. Daarnaast brachten de deelnemers aan de Green Deal sportterreinen in kaart die de omslag naar chemievrij beheer al eerder maakten. En volgde een analyse naar goede praktijkvoorbeelden (‘best practices’) én knelpunten.

Taskforce
De brancheverenigingen BSNC, VHG en CUMELA Nederland werken actief samen binnen de in 2016 opgerichte Taskforce. Deze telt 16 leden van de drie deelnemende organisaties, waaronder ondernemers (aannemers), leveranciers en gemeenten. De Taskforce fungeert bij het maken van de omslag naar chemievrij beheer als denktank, klankbord en aanjager. De voorstellen die voortkomen uit de bijeenkomsten en studiedagen vormen belangrijke input voor de Taskforce. Doel is dat de betrokken partijen samen een innovatieagenda opstellen om chemievrije oplossingen te creëren voor sportvelden. Alle input die tijdens de studiedagen naar voren komt, wordt ingebracht tijdens een landelijke themadag over chemievrij beheer in het najaar.

Kijk voor meer informatie op de website van Green Deal Sportvelden

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten